N. Savčenko, kuri 2014 metais buvo sučiupta prorusiškų separatistų Rytų Ukrainoje, praeitą mėnesį buvo nuteista Rusijoje kalėti 22 metus dėl jos numanomo vaidmens incidente, per kurį žuvo du rusų žurnalistai.

„Paskambinau Nadijai Savčenko ir asmeniškai išreiškiau jai savo palaikymą. Darysime viską, ką galime, kad išvaduotume Nadiją. Kartu su Nadijos Savčenko mama Marija Ivanivna ir jos seserimi Vira prašiau Nadijos sustabdyti savo bado streiką. Dėkoju, kad ji sutiko“, – P. Porošenka antradienį parašė savo „Twitter“ paskyroje.

Prezidentas informavo N. Savčenko apie žingsnius, kuriuos atliko Ukraina, kad ją išvaduotų, taip pat perpasakojo kai kurias savo pokalbio telefonu su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu detales, nurodė prezidentūros spaudos tarnyba.

„Ukraina toliau dar viską, ką gali, kad jūs būtumėt paleista“, – P. Porošenka sakė Nadijai.

Atsakydama Nadija Savčenko sutiko laikinai sustabdyti bado streiką.

P. Porošenka nenurodė, kada N. Savčenko galėtų būti grąžinta į tėvynę, bet pridūrė sakęs V. Putinui, kad yra pasiruošęs išsiųsti į Rusiją prezidentinį lėktuvą, kad ji būtų pargabenta namo.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas anksčiau antradienį sakė žurnalistams, kad abu prezidentai kalbėjosi apie N. Savčenko, taip pat apie du rusų kariškius, kalinamus Ukrainoje.

Užsimindamas, kad apsikeitimas gali būti įvykdytas artimiausiu laiku, N. Savčenko advokatas Ilja Novikovas parašė „Twitter“: „Ką tik dalyvavau vykstant istoriniam pokalbiui. Prezidentas Porošenka skambino Nadijai #Savčenko į kalinimo įstaigą. Ji sustabdė bado streiką.“

I. Novikovas taip pat sakė, kad per tą pokalbį „atėjo žinia, kad Aleksandrovo ir Jerofejevo (Ukrainoje sučiuptų numanomų Rusijos kariškių) gynyba nusprendė neteikti apeliacijos dėl (jiems paskelbto) nuosprendžio“.

„Jų iškeitimas įmanomas“, – pridūrė advokatas.

Kremlius anksčiau susilaikė nuo komentarų apie P. Porošenkos pareiškimą, kad jis laikosi minties, jog susitarė su V. Putinu dėl preliminarių žingsnių dėl N. Savčenko paleidimo.

Ukrainos karinių sraigtasparnių pilotė N. Savčenko buvo vieno ukrainiečių savanorio bataliono narė, kai dalyvavo kautynėse su separatistų kovotojais Luhansko srityje 2014 metų vasarą.

Ji buvo sučiupta sukilėlių, o vėliau atsirado Rusijos arešte kitapus sienos. Maskva tvirtina, kad N. Savčenko pateko į Rusijos teritoriją sprukdama nuo separatistų, o Ukraina tvirtina, kad karė buvo pagrobta ir slapta išvežta į Rusiją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)