Kaip rašo britų visuomeninio transliuotojo naujienų svetainė BBC, be pateikto istorinio ir teisinio įvertinimo, dokumentas draudžia ateityje skleisti totalitarinę ideologiją, taip pat naudoti Moldovoje komunistinius simbolius - pjautuvą ir kūjį.

Tad faktiškai už įstatymų ribų atsiduria opozicinė Moldovos Respublikos komunistų partija (MRKP), kurią, pagal naujausią "Vox Populi" sociologijos tyrimą, remia maždaug 40 proc. Moldovos rinkėjų.

Mihai Ghimpu (Mihajus Gimpu), įstatymo projektą pateikusios Moldovos liberalų partijos (MLP) lyderis, pareiškė, kad jeigu iki įstatymo įsigaliojimo spalio pradžioje komunistai nepakeis simbolikos, MRKP bus pašalinta iš oficialaus partijų registro.

Patys komunistai reagavo į įstatymo priėmimą, kaip jiems būdinga, griežtai ir išėjo iš posėdžio salės.

"Šis įstatymas prives prie mūsų pašalinimo iš politinio gyvenimo, tai kvailystė, idiotizmas", - pareiškė parlamento posėdyje MRKP lyderis, buvęs Moldovos prezidentas Vladimiras Voroninas.

Jis žadėjo užprotestuoti įstatymą Konstituciniame teisme, pavadinęs jį užsakytu.

Savo ruožtu Liberalų partijos deputatas Valeriu Muntianas (Valerijus Muntianas) mano, kad naujas įstatymas naudingas ne tiek kuriai nors politinei jėgai, kiek būtinas dabartinei visuomenei.

"Praėjus 20 metų, jau atėjo laikas padėti tašką spekuliacijose šia tema. Šiuo požiūriu mes atsilikome nuo kitų Rytų Europos šalių, kuriose buvo totalitarinis režimas. Jos seniai jau pasmerkė komunizmą ir išmetė į istorijos sąvartyną tas partijas, kurios trėmė, teisė ir darė kitus nusikaltimus savo liaudžiai. Tai svarbus istorinis sprendimas, kuris leis nekartoti praeities klaidų", - mano V.Muntianas.

Politikos analitikas Victoras Gurau (Viktoras Gureu) įsitikinęs, kad komunistinės simbolikos uždraudimas pirmiausia yra smūgis Moldovos gyventojams, užaugusiems Sovietų Sąjungoje.

"Tai smūgis žmonių sąmonei. Mes gyvenome valstybėje, kuri naudojo šiuos simbolius kaip oficialius. Maža mūsų gyventojų dalis vertina sovietinę praeitį kaip neigiamą procesą", - mano V.Gurau.

Politologas Vitalijus Andrijevskis įsitikinęs, kad šiuo siūlymu tikriausiai siekiama nukreipti Moldovos gyventojų dėmesį nuo realių problemų ekonomikos ir socialinėje srityse.

"Represijų pasmerkimą, aš manau, remtų kiekvienas normalus žmogus. Bet simbolikos uždraudimas visiškai neturi nieko bendra su šiuo nusikaltimu. Taip sėkmingai galima uždrausti krikščionių kryžių už tai, kad inkvizicija degino atsimetėlius nuo religijos. Mane mažai jaudina komunistai. Bet deputatas Ghimpu ir Aljansas už europinę integraciją visiškai pakartoja totalitarinio Stalino metodus - uždrausti, nubausti, persekioti. Šis uždraudimas nukreiptas apskritai prieš demokratiją ir visuomenę", - mano V.Andrijevskis.

Ekspertai mano, jog Moldovos komunistų partija neturi būtinų svertų savo simbolikai ginti. Vienintelis būdas likti politinėje arenoje jiems bus paklusti naujam įstatymui.

V.Gurau nuomone, tai neatneš jokios naudos valdančiajam Aljansui už europinę integraciją, bet gali mobilizuoti MRKP artėjant rinkimams Gagaūzijos autonomijoje.

Kita vertus, V.Andrijevskis įsitikinęs, kad komunistams seniai laikas liautis asocijuotis su praeities totalitariniais režimais.

"Manau, kad jeigu MRKP pakeistų savo pavadinimą, tai jiems atneštų daugiau naudos. Lengviau būtų iškovoti pergalę rinkimuose ir rasti bendrą kalbą - ir Moldovos vakaruose, ir rytuose", - įsitikinęs V.Andrijevskis.