Rugsėjo 30 d. Krasnojarsko krašto šiaurėje įsikūrusiame mieste įvyko iškilmingos vyrų išlydėtuvės. Tada jie buvo nuskraidinti į Omską, Omsko oro uoste – susodinti į autobusus ir atgabenti prie karinio dalinio. Tiktai į patį dalinį jų nesuleido – paliko stoviniuoti pliko lauko vidury.

„Kurgi mus atvežė? Rimtai. Atrodo, kad tenka ilgai stovėti ar sėdėti... Ar matote, kad šitie vyrai turėtų palapines? Štai klausimas – kur palapinės?! Žmonės čia laukia ne mažiau kaip dvi dienas! Mus čia nori palikti. Stengiamės autobusus užimti, kad niekas jais neišvažiuotų. Štai vienas išvažiavo, antras“, – stebisi į nufilmuotus kadrus patekę Norilsko gyventojai.

Kitame vaizdo įraše – jau nusileidus saulei matomas vaizdelis: žmonės sėdi lauke ir šildosi prie laužų.

„Taigi, buvome išlaipinti prie oro desanto pajėgų dalinio Omske. Pasakė: „Gyvenkite kaip išmanote, kurkite laužus ir miegokite tiesiog lauke.“ Nutarėme išgerti – juk reikia kažkaip sušilti. Kažkas nupirko alkoholio. Čia visi iš Norilsko. Daug yra ir iš kitų miestų. Gal 500 žmonių. Renkame malkas, nes šalia miškas. Tie, kurie važiuos iš Norilsko, tegul pasiimta šiltų daiktų, miegmaišių, dujinę viryklę su balionu. Oro uoste niekas netikrins, niekam ten nesvarbu. Tegul pasiima kažko pavalgyti“, – dalijasi patirtimi vienas vyras.

Galų gale, internetu buvo išplatinta žinia, kad vyrai iš Norilsko perkelti į sporto salę primenančią patalpą – bent taip ta patalpa atrodo vaizdo įraše. Remiantis Omske leidžiamo portalo NGS55.ru pašnekovo žodžiais, vyrai iš Norilsko lauke praleido maždaug 6 valandas – nuo 18.00 val. iki vidurnakčio.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu antradienį pareiškė, kad nuo rugsėjo 21 d., kai šalyje buvo paskelbta dalinė mobilizacija, į karo tarnybą pašaukta jau daugiau kaip 200 tūkst. žmonių.

„Iki šios dienos į kariuomenę pašaukta daugiau kaip 200 tūkst. žmonių“, – televizijos transliuotame susitikime teigė S. Šoigu. Pasak ministro, visi pašauktieji apmokomi „80-yje poligonų ir mokymo centrų“.

S. Šoigu susitikime pareikalavo karo vadų „greitai paruošti mobilizuotuosiuosius kovai“ ir surengti papildomus jų mokymus, kuriuose dalyvautų „patyrę pareigūnai“.

Nors Kremlius šią mobilizaciją vadina daline ir oficialiai skelbia, kad planuoja pašaukti 300 tūkst. vyrų, manoma, kad iš tiesų ketinama mobilizuoti iki 1 mln. žmonių. Pradėdama tokią kampaniją, Rusija veikiausiai siekia sustiprinti savo pajėgas Ukrainoje. Nepaisant visko, nemažai rusų pradėjo reikšti nepasitenkinimą tokiais valdžios užmojais – kai kurie išėjo į gatves protestuoti, o kiti pradėjo masiškai vykti į užsienio šalis.

Tuo metu „Forbes“ praneša, kad nuo mobilizacijos pradžios iš Rusijos išvyko apie 700 tūkst. žmonių, iš jų 200 tūkst. išvažiavo į Kazachstaną.

Kiek išvykusiųjų yra turistai ir planuoja grįžti į Rusiją – nežinoma.

Su Kremliaus vertinimais susipažinęs šaltinis leidiniui sakė, kad nuo rugsėjo 21 d. Rusiją paliko beveik 1 mln. žmonių. Kitas pašnekovas iš Rusijos prezidento administracijos patikslino, kad išvažiavo 600–700 tūkst. rusų.

Vos tik paskelbus mobilizaciją, prie Rusijos sienų su kaimyninėmis šalimis nusidriekė didžiulės eilės. Geriausiai žinoma – eilė prie Aukštutinio Larso kontrolės punkto Rusijos ir Sakartvelo pasienyje, kur žmonės laukė po 4-5 dienas, dažnai be maisto ir vandens. Bet dabar ten eilės nebėra, automobiliai laisvai kerta sieną.

Rugsėjo pradžioje, dar prieš paskelbiant mobilizaciją, Rusijos federalinė valstybinės statistikos tarnyba pranešė, kad nuo metų pradžios iš šalies išvyko 419 tūkst. žmonių – dvigubai daugiau negu per analogišką praėjusių metų laikotarpį.

Rugsėjo 21 d. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė „dalinę mobilizaciją“. Pasak Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu, ketinama mobilizuoti apie 300 tūkst. žmonių. Vėliau pasirodė pranešimų, kad mobilizuojamųjų skaičius Rusijoje gali viršyti milijoną žmonių.

Paskelbus mobilizaciją, rusai masiškai bėga į užsienį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)