Cecilio Claytono, kuriam buvo sušvirkšta mirtina injekcija, gyvybė užgeso 21 val. 21 min. vietos (trečiadienį 4 val. 21 min. Lietuvos) laiku, nurodė Misūrio kalėjimų tarnybos atstovas Mike'as O'Connellas.

1972 metais C.Claytonas buvo sunkiai sužeistas per nelaimingą atsitikimą darbe, dėl kurio jam teko atlikti galvos smegenų operaciją. Tačiau teismas atmetė jo argumentą, kad egzekucija neturėtų būti vykdoma dėl jo protinio neįgalumo.

Nuteistojo advokatai Elizabeth Carlyle ir Pete'as Carteris argumentavo, kad jų kliento elgesys pasikeitė po operacijos, per kurią buvo pašalintas penktadalis jo smegenų priekinių skilčių – po to, kai jo kaukolę pervėrė medienos atplaiša.

Tuo metu, būdamas 32 metų, vyras kentėjo nuo haliucinacijų, depresijos, schizofrenijos ir ūmių pykčio priepuolių, teigė jo gynėjai.

Būtent per vieną iš tokių epizodų 1996 metais buvo nušautas šerifo įgaliotinis, atvykęs patikrinti pranešimos apie smurtą šeimoje.

Sausio 2 dieną klinikinės ir teismo psichologijos ekspertas Danielis Fosteris, kuris ilgokai bendravo su C.Claytonu, palaikė gynybos argumentus.

„Jis nėra tiesiog ribotai teisnus – jis nesugebėtų pasirūpinti savimi arba ... jeigu nebūtų laikomas struktūrinėje aplinkoje, kurioje juo yra rūpinamasi“, – rašė D.Fosteris.