Anot M. Degtiarevo, G. Židko mirė po ilgos ligos.

Prieš Rusijai pradedant karą Ukrainoje, G. Židko buvo Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų Sibire vadas. 2018 metais jis buvo paskirtas Rytinės karinės apygardos pajėgų vadu. 2021 metais G. Židko buvo gynybos ministro pavaduotojas, o 2022 metais ir vėl pradėjo vadovauti Rytinei karinei apygardai.

Netrukus nuo karo Ukrainoje pradžios ir ten patirtų karinių nesėkmių Rusijos Federacijos valdžia pradėjo nuo pareigų šalinti atsakingus kariškius, neretai apie tai neskelbdama viešai.

2022 metų balandį vadovauti Rusijos pajėgoms Ukrainoje buvo paskirtas generolas Aleksandras Dvornikovas, o jau gegužės pabaigoje, kaip skelbė „Conflict Intelligence Team“, vadovavimas perleistas G. Židko.

Kiek ilgai G. Židko vadovavo Rusijos daliniams Ukrainoje, nežinoma. BBC tarnyba Rusijoje skelbia, kad nuo šių pareigų jis buvo nušalintas 2022 metų liepos pabaigoje, tačiau nepatikslina, kas užėmė jo vietą. Rusijos Federacijos gynybos ministerija apie naują vadą pranešė tik spalį – juo tapo generolas Sergejus Surovikinas.

Kaip rašo „Meduza“, galima spėti, kad, prieš paskiriant S. Surovikiną, Rusijos pajėgoms Ukrainoje ir toliau vadovavo G. Židko. Per tą laiką – nuo vasaros pradžios iki rudens pradžios – Rusijos armija patyrė didžiulių nuostolių. 2022 metų rugsėjį ukrainiečiams pavyko išlaisvinti beveik visą Charkivo sritį, taip pat pasunkėjo padėtis Chersone, kurį rusai paliko lapkritį, kai jau vadovavo S. Surovikinas. Per tą laiką informacijos apie G. Židko skirtas naujas pareigas nebuvo.

Vakarų šalys G. Židko į sankcijų sąrašus įtraukė vos tik Rusija įsiveržė į Ukrainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)