Ministerija paskelbė šiuos skaičius, reaguodama į buvusio gynybos ministro kaltinimus, kad vyriausybė „žongliruoja statistika“.

Dėl karo Ukrainoje Lenkijos vyriausybės prioritetas yra didinti Lenkijos ginkluotąsias pajėgas. „Faktai yra tokie, kad šiuo metu turime daugiau nei 172 tūkst. ginkluotų karių. 2015 m. jų buvo tik 95 tūkst.“, – antradienį tviteryje parašė ministerija. Prie įrašo pridėta diagrama, rodanti, kad 2023 m. gegužės 26 d. Lenkija turėjo 172 500 karių.

2007- 2015 m. šalį valdžiusios centristinės Piliečių platformos koalicinės vyriausybės gynybos ministras Tomaszas Siemoniakas komentavo laikraštyje „Rzeczpospolita“ paskelbtą straipsnį ir sakė, kad Lenkijos gynybos ministerija „pasiekia tokių laimėjimų, jog privalo laikyti juos paslaptyje“.

Jo teigimu, kariuomenę palieka rekordinis skaičius profesionalių karių, siekiant nuslėpti personalo krizę koreguojama statistika. „Dabar girdime apie civilių darbuotojų priėmimą į kariuomenę. Jie daro tą patį, ką darė ir anksčiau, bet dėl to kariuomenė didėja. Popieriuje“, - teigė T. Siemoniakas.

„Rzeczpospolita“ pranešė, kad Gynybos ministerija nuslėpė nuo Aukščiausiosios audito tarnybos (NIK) kai kuriuos duomenis apie Lenkijos kariuomenės dydį 2022 m., kai kurie statistiniai duomenys apie Lenkijos kariuomenės karių skaičių buvo įslaptinti. Dienraštis pridūrė, kad opozicijos politikai tai laiko duomenų slėpimu nuo visuomenės. Juos įslaptinus, nėra informacijos apie vidutinį metinį profesionalių karių užimtumą, bazinį atlyginimą, iš tarnybos atleistų ir įdarbintų bei teisę į pensiją turinčių karių skaičių.

Pasak gynybos viceministro Wojciecho Skurkiewicziaus, bendras Lenkijos karių skaičius yra viešas, tačiau atskirų korpusų ir ginkluotųjų pajėgų tipų personalo skaičiai laikomi slaptais.

NIK teigimu, Lenkijos kariuomenėje etatinių darbo vietų skaičius pasiekė beveik 159 tūkst., neskaitant Karinės žvalgybos tarnybos darbuotojų. Į šį skaičių įeina 118 tūkst. profesionalių karių ir beveik 32 tūkst. Teritorinės gynybos pajėgų savanorių bei 16 tūkst. žmonių, apmokytų atlikti savanorišką karo tarnybą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją