„Izraelio gynybos pajėgos (IDF) ragina visus civilius Gazos miesto gyventojus evakuotis iš savo namų į pietus dėl jų pačių saugumo ir persikelti į teritoriją piečiau Vadi Gazos, kaip parodyta žemėlapyje“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Atsakydamas į „Hamas“ surengtas žudynes Izraelis bombarduoja Gazos Ruožą, o Jungtinės Tautos (JT) perspėjo apie „pražūtingus“ padarinius. JT pareiškė, kad masinis visų šiaurinės Gazos gyventojų perkėlimas į anklavo pietus yra „neįmanomas“, ir paprašė kuo skubiau atšaukti įsakymą.

Pasak JT, apie įsakymą buvo pranešta ketvirtadienį prieš pat vidurnaktį, praėjus šešioms dienoms, kai „Hamas“ užpuolė Izraelį ir nužudė daugiau nei 1 200 žmonių bei paėmė apie 150 įkaitų. Tai buvo baisiausia ataka nuo šalies įkūrimo 1948 m., lyginama su rugsėjo 11-osios teroro aktais JAV. Izraelis šešias dienas bombardavo Gazos Ruožą iš oro ir artilerijos, žuvo daugiau nei 1 400 palestiniečių, daugiau nei 400 tūkst. perpildyto anklavo gyventojų turėjo palikti savo namus.

Izraelis rengiasi galimai sausumos invazijai į palestiniečių teritoriją, penktadienį kariuomenė patvirtino paraginusi Gazos miesto gyventojus evakuotis į pietus.

Izraelio ambasadorius JT Giladas Erdanas piktai reagavo į JT prašymą atšaukti įsakymą, JT reakciją vadino „gėdinga“. „Daugelį metų JT užmerkia akis į tai, kad „Hamas“ ginkluojasi ir prisidengia civiliais gyventojais bei civiline infrastruktūra Gazos Ruože, kad paslėptų savo ginklus ir žudymus“, – AFP sakė G. Erdanas.

Gazos Ruože gyvena 2,4 mln. žmonių, tai jau penktas per 15 metų karas pakrantės anklave.

Kairas sulaukė raginimų leisti saugiai pereiti bėgantiems civiliams, tačiau Egipto prezidentas Abdelis Fattahas Al Sisi ketvirtadienį paragino Gazos gyventojus „likti savo žemėje“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)