Įspėjimas nuskambėjo neseniai sugriežtinus pasienio kontrolę Austrijoje ir Makedonijoje dėl pabėgėlių srauto, informuoja euobserver.com.

Tai prasčiausias įvykių scenarijus ES lyderiams, pagal jį ekonominės ir socialinės krizės ištikta Graikija bus atskirta nuo Šengeno zonos ir palikta tvarkytis su šimtais tūkstančių pabėgėlių.

Pirmadienį Makedonija nusprendė neteikti prieglobsčio pabėgėliams iš Afganistano, taip pat sugriežtino priėmimą pabėgėliams iš Sirijos ir Irako.

Na o praėjusią savaitę Austrija nusprendė per dieną priimti tik 80 prašančiųjų prieglobsčio, likę 3 200 būtų nukreipiami prašyti prieglobsčio į kitą valstybę.

Ši situacija iliustruoja didėjantį atotrūkį tarp kai kurių ES bei Balkanų šalių ir tarp bendrų priemonių, kurias EK ir Vokietija stengėsi pritaikyti, pernai vasarą prasidėjus pabėgėlių krizei.

Rezultatas – didėjantis spaudimas Graikijai, į kurios salas kasdien atvyksta nuo 2 000 iki 4 000 pabėgėlių. Vien praėjusį antradienį į Atėnų uostą atplaukė 1 130 pabėgėlių, kuriais teko pasirūpinti.

„Mes esame susirūpinę dėl įvykių Balkanų kelyje ir humanitarinės krizės, kuri gali kilti kai kuriose šalyse, ypač Graikijoje“, – sakoma bendrame ES migracijos komisaro Dimitrio Avramopulo ir ES pirmininkaujančių olandų migracijos ministro Klaaso Dijkhoffo pareiškime.

Jie paragino visas šalis paruošti būtiną planą nenumatytiems atvejams, kad būtų galima patenkinti žmogiškuosius poreikius.

Pranešime rašoma: „Paraleliai Komisija koordinuoja pastangas sudaryti nenumatytų atvejų planą, kad būtų galima pasiūlyti paramą, kilus humanitarinei krizei tiek ES išorėje, tiek viduje, taip pat koordinuoti pasienių kontrolę.“

Pareiškimas paskelbtas prieš trečiadienį Vienoje prasidėsiančią konferenciją, kurioje dalyvaus į Europos šiaurines valstybes keliaujančių migrantų pagrindiniame kelyje atsidūrusios šalys. Nepasitenkinimą dėl negauto kvietimo į konferenciją išreiškė Graikija.

Krizė paaštrėjo savaitgalį, kai Bendrijai nepriklausanti Makedonija, būsima Vienos susitikimo dalyvė, neįsileido per sieną afganų, kitoms toliau migrantų kelyje esančioms šalims pradėjus grąžinti pabėgėlius iš Afganistano.

Antradienį Graikija į Atėnus sugrąžino šimtus afganų, kurie buvo įstrigę prie jos šiaurinės sienos su Makedonija.

Graikija yra pagrindiniai vartai į Europą atvykėliams, kurie dažniausiai į ją atvyksta per Turkiją iš karo ir skurdo nualintų šalių.

„Mes raginame visas (migrantų pagrindiniame) kelyje esančias šalis ir jose veikiančius subjektus pasiruošti galimiems nenumatytiems atvejams, tarp jų priėmimo galimybei, kad būtų galima patenkinti humanitarinius poreikius“, – nurodoma pareiškime.

„Tuo pat metu pasiruošimą nenumatytiems atvejams koordinuoja Komisija, kad būtų suteikta parama humanitarinės krizės atveju ES ir už jos ribų, taip pat toliau derinama sienų kontrolė“, – sakoma jame.

Komisijos ekspertai jau nuvyko į Graikiją aiškintis, kokie poreikiai ir ką įmanoma padaryti, bendradarbiaujant su JTO.

Regis, Komisija susidūrė su rimtais sunkumais.

„Akivaizdi susiskaldymo (Balkanų) kelyje grėsmė, šalims nukrypstant nuo anksčiau aptartų planų“, – sakė ES pareigūnas.

„Mums kelia nerimą faktas, kad šalys narės veikia nukrypdamos nuo susitarimų“, – antradienį žurnalistams sakė EK atstovė spaudai Natasha Bertaud.

„Manome, kad (ES) šalys narės turėtų veikti išvien, o ne viena prieš kitą“, – pridūrė ji.

Trečiadienį Viena rengia Balkanų valstybių susitikimą, kuriame turi dalyvauti Albanija, Bosnija, Kroatija, Kosovas, Makedonija, Juodkalnija, Serbija ir Slovėnija.

Europos Komisijos atstovų ir ES pirmininkaujančios Olandijos atstovų nekvietė.

Graikijoje migrantai užtvėrė greitkelį

Trečiadienį Centrinėje Graikijoje migrantai su mažais vaikais užtvėrė greitkelį, reikalaudami leisti jiems keliauti į Makedoniją, informuoja „Reuters“.

Graikija ėmėsi griežtesnių priemonių, kad sukontroliuotų per jų teritoriją į kitas pasiturinčias šalis keliaujančių žmonių antplūdį, dėl šios priežasties pasienyje su Makedonija įstrigo tūkstančiai pabėgėlių.

Praėjusiais metais daugiau nei milijonas migrantų ir pabėgėlių keliavo per Graikiją į kitas šalis. Dauguma žmonių bėga nuo konflikto Sirijoje ir Afganistane. Trečiadienio rytą dar 1 600 žmonių iš nuošalių salų, besiribojančių su Turkija, atvyko į Graikiją.

Pareigūnai pranešė, kad trečiadienį Graikijos policijai buvo nurodyta sustabdyti migrantais perpildytus autobusus, vykstančius į pasienyje su Makedonija esantį Idomenį.

Kai policija sustabdė migrantų konvojų, šeimos skandavo „Mes norime vykti“.

Vienas iš aštuonių autobusų vairuotojų, gabenančių migrantus į pasienį su Makedonija, sakė, kad juos sustabdė policija ir liepė pernakvoti stadione.

Vengrija nori surengti referendumą dėl pabėgėlių kvotų

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas paskelbė, kad šalyje bus surengtas referendumą dėl Europos Sąjungos (ES) pabėgėlių kvotų, praneša agentūra AFP.

„Iki šiol niekas žmonių Europoje neklausė, ar jie nori įpareigojančių kvotų dėl priverstinio migrantų apgyvendinimo, ar ne“, – sakė V. Orbanas. Nustatyti tokias kvotas neatsiklausiant piliečių esą yra „piktnaudžiavimas valdžia“.

Dėl šios priežasties vyriausybė Nacionaliniam rinkimų biurui pateikė prašymą dėl referendumo. Neabejojama, kad institucija, kuriai vadovauja vyriausybei lojalūs asmenys, teigiamai reaguos į pareiškimą. Tada bus paskelbta ir balsavimo data.

V. Orbanas nuo pat pradžių atmetė ES pabėgėlių kvotų sistemą.