Tačiau Meksikos vadovas pažadėjo, jog sieks užmegzti gerus santykius su D.Trumpu, kuris sausio 20 dieną oficialiai pradės eiti prezidento pareigas.

Praėjus kelioms valandoms po to, kai D.Trumpas per savo pirmąją spaudos konferenciją pakartojo savo įspėjimus Meksikos atžvilgiu, E.Pena Nieto sakė, kad jo vyriausybė sieks „atvirų ir nuodugnių derybų“ su naująja JAV vyriausybe.

Visa, kas apibrėžia mūsų dvišalius santykius, yra ant derybų stalo, įskaitant saugumą, migraciją ir prekybą“, – sakė E.Pena Nieto per kasmetinį Meksikos ambasadorių susitikimą Nacionaliniuose rūmuose.

„Mes jokiu būdu nesutiksime su tuo, kas pažeistų mūsų, kaip valstybės, ir mūsų, kaip meksikiečių, orumą“, – sakė jis.

„Akivaizdu, kad turime tam tikrų nuomonių skirtumų su būsima Jungtinių Valstijų vyriausybe, pavyzdžiui, dėl sienos, už kurią, Meksika, suprantama, nemokės“, – sakė E.Pena Nieto, o jo žodžius palydėjo garsūs diplomatų plojimai.

Tačiau prezidentas pridūrė: „(Visgi) dėl vieno dalyko galiu jus užtikrinti – stengsimės palaikyti gerus santykius su Jungtinėmis Valstijomis ir jų prezidentu.“

D.Trumpas sakė, kad gali įvesti Meksikai „mokestį“ ir tokiu būdu užtikrinti, kad šalis sumokėtų už sienos statybas. Statyboms reikalingas lėšas pirmiausia skirtų JAV Kongresas.

Nors respublikonas milijardierius spaudos konferencijoje neužsiminė apie savo ankstesnį grasinimą įšaldyti Amerikoje dirbančių meksikiečių pinigines perlaidas namo, E.Pena Nieto sakė, jog imsis žingsnių užtikrinti, kad „būtų išlaikytas laisvas perlaidų srautų judėjimas“.

Kalbėdamas apie Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutartį ( NAFTA ), kurią D.Trumpas nori peržiūrėti, E.Pena Nieto sakė, kad jo šalis sieks susitarimo, užtikrinančio „aiškumą“ dėl investicijų.

Menkai teslėpdamas, kad kalba apie D.Trumpo pažadą nustatyti 35 proc. pelno mokestį bendrovėms, perkeliančioms darbo vietas į Meksiką, E.Pena Nieto sakė, kad jos vyriausybė atmeta bet kokius mėginimus paveikti užsienio investuotojus „naudojant baimę arba grasinimus“.

Be to, E.Pena Nieto pats pateikė reikalavimų būsimai JAV administracijai, perimsiančiai valdžią sausio 20 dieną.

Jis pakartojo raginimą JAV vyriausybei sustabdyti neteisėta ginklų gabenimą iš Jungtinių Valstijų į Meksiką. JAV pietinės kaimynės nuomone, ši kontrabanda jau daug metų Meksikoje kursto su narkotikų karteliais susijusį smurtą.

E.Pena Nieto taip pat sakė, kad JAV turi sustabdyti organizuotą nusikalstamumą finansuojantį pinigų srautą iš neteisėtos prekybos narkotikais.

Kalbėdamas apie D.Trumpo pažadą deportuoti milijonus dokumentų neturinčių imigrantų, Meksikos lyderis sakė, kad bet kokia repatriacija turi „vykti tvarkingai ir koordinuotai“, užtikrinant „žmonišką elgesį ir pagalbą meksikiečių migrantų teisėms“.