Baltieji rūmai patvirtino, kad prezidentas Joe Bidenas nekvies Kubos, Venesuelos ir Nikaragvos į šią savaitę Los Andžele vyksiantį viršūnių susitikimą.

„Aš nevyksiu į susitikimą, nes jie nekviečia visų Amerikos šalių, ir manau, kad būtina keisti šimtmečius mums primestą politiką – atskirtį“, – sakė A. M. Lopezas Obradoras savo kasdienėje spaudos konferencijoje.
Pasak prezidento, vietoj jo Meksikai atstovaus užsienio reikalų ministras Marcelo Ebrardas.

Kubos prezidentas Miguelis Diazas-Canelis paskelbė, kad nedalyvautų, net jei būtų pakviestas, o Gvatemalos konservatyvusis lyderis Alejandro Giammattei‘us atsisakė dalyvauti, kai Vašingtonas įvedė sankcijas jo šalies vyriausiajam prokurorui.

Praėjusią savaitę Baltieji rūmai pareiškė, kad J. Bidenas norėtų, jog A. M. Lopezas Obradoras dalyvautų.

„Negalima surengti Amerikos viršūnių susitikimo, jei jame nedalyvauja visos Amerikos šalys“, – sakė A. M. Lopezas Obradoras, taip pat raginęs JAV panaikinti sankcijas Kubai.

Tačiau Meksikos prezidentas teigė, kad liepos mėnesį vis tiek apsilankys Baltuosiuose rūmuose, kur norėtų aptarti visos Amerikos „integraciją“. „Taip buvo sukurta Europos Bendrija, kuri vėliau tapo Europos Sąjunga. Būtent tai mums reikia padaryti Amerikoje“, – sakė jis.

Susitikime daugiausia dėmesio bus skiriama migracijos, klimato kaitos, COVID-19 pandemijos ir „kovos už laisvę ir demokratiją“ klausimams, pranešė Baltieji rūmai.

JAV sustiprino Kubos valdžios kritiką po to, kai praėjusių metų liepą buvo suimti šimtai žmonių, dalyvavusių antivyriausybiniuose protestuose.

J. Bideno administracija atsisako pripažinti Venesuelos prezidentą Nicolasą Maduro ir Nikaragvos prezidentą Danielį Ortegą dėl įtarimų klastojus rinkimus.