„Mokesčio idėja nesuveiks, nes už tai sumokės JAV vartotojas“, – pareiškė ministerijos vadovas. Anot šalies valdžios atstovų, JAV gyventojams teks sumokėti brangiau už meksikietišką produkciją, įvežamą į Jungtines Valstijas, tokią kaip avokadai, skalbyklės, televizoriai.

Kaip jau skelbta, D. Trumpas svarsto galimybę įvesti mokestį prekėms iš Meksikos ir gautas lėšas skirti planuojamos sienos Meksikos pasienyje statyboms finansuoti.

Toks pareiškimas nuskambėjo iškart po to, kai Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto atšaukė kitą antradienį planuotą vizitą į Vašingtoną.

Trečiadienį D. Trumpas pasirašė dekretą, atveriantį kelią ginčytinam sienos statybos projektui. Savo rinkiminės kampanijos metu jis tvirtino priversiąs Meksiką mokėti už tokios sienos statybas. Bet Meksikos prezidentas nuolat kartojo, kad jo šalis už „Trampo sieną“ nemokės. Ketvirtadienį jis paskelbė, kad nevyks į Vašingtone numatytą susitikimą su D. Trumpu.

Praėjus kelioms valandoms po šio pranešimo Baltųjų rūmų atstovas Seanas Spiceris sakė, kad prezidentas aptars klausimą dėl importo mokesčio už prekes iš Meksikos su Kongreso atstovais ir kad pastarieji svarsto galimybę įtraukti šią priemonę į apmokestinimo sistemos reformų paketą. Pasak jo, 20 proc. importo mokestis JAV iždą papildytų apie 10 mlrd. dolerių per metus.