Meksikos nepriklausomybės dienos išvakarėse demonstrantai nešė transparantą su užrašu „Pena Nieto – neišmanėlis. Atsistatydink Meksikos labui!“ ir mojavo Meksikos vėliavomis.

Jie ėjo Meksiko gatvėmis link Sokalio aikštės, kur prezidentas per Nepriklausomybės dieną tradiciškai iš balkono atkartoja šalies tėvo Miguelio Hidalgo 1810 metais paskelbtą raginimą imtis ginklų, vadinamą „El Grito“.

Prie Sokalio aikštės budėjo riaušių policija, pasiruošusi užblokuoti kelią eitynių dalyviams, suvienytiems šūkio „Tučtuojau atsistatydink!“

Prie protesto prisidėjo nuo 2014 metų rugsėjo dingusių 43 studentų tėvai. Meksikos visuomenė tūžta dėl vyriausybės nesugebėjimo išaiškinti šio mįslingo incidento, praėjus jau beveik dviem metams po to, kai studentai buvo pagrobti ir, kaip teigiama, nužudyti vieno narkotikų kartelio.

Kai kurie skandavo „Pena, lauk!“, o viename plakate buvo užrašyta: „Mums trūksta 43. Valstybės nusikaltimas!“

„Mums nėra priežasties šaukti „Viva Mexico“ (Tegyvuoja Meksika) ... Yra tūkstančiai neteisingumo atvejų“, – sakė vieno iš dingusių pedagogikos mokyklos studentų motina Cristina Bautista.

Juodą meksikietišką raitelio kostiumą dėvintis 49 metų Ismaelis Padilla, vienos vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojas, sakė esantis nepatenkintas E.Penos Nieto sprendimu praeitą mėnesį pasikviesti D.Trumpą, nors šis atžaraus būdo milijardierius tvirtino, kad Meksika finansuos jo planą pastatyti neįveikiamą tvorą palei abiejų šalių sieną ir sakė, kad imigrantai meksikiečiai yra „žagintojai“.

„Atrodė, kad esam nepriklausomi, – sakė I.Padilla. – Po šio žmogaus, diskriminavusio mūsų brolius, vizito ... esame įtūžę ir jaučiame gėdą, kad jis atvyko ir buvo sutiktas tarsi valstybės vadovas.“

„Mums beveik nėra ko švęsti“, – pridūrė jis.

64 metų Nubia Medina laikė plakatą, skelbiantį, kad „Visi nevykėliai ir korumpuotieji turi pasitraukti“.

„Pavargome, kad ši vyriausybė visą daro blogai“, – sakė ji.

„Ji apleido socialines problemas. Jie gyvena kaip princai, o žmonės gyvena iš minimalaus atlyginimo. Daug žmonių dingo arba žuvo“, – skundėsi moteris.

E.Penos Nieto, atėjusio į valdžią 2012-ųjų gruodį, populiarumo reitingai nusmuko iki 23 procentų, rodo neseniai laikraščio „Reforma“ atlikta apklausa.