Antony Blinkenas ir Sergejus Lavrovas atvirai, bet ramiai aptarė savo skirtumus, atvykę į Arkties Tarybos susitikimą Islandijos sostinėje Reikjavike. Šis miestas pasižymi gilia istorija JAV ir Rusijos santykių srityje.

„Norime nuspėjamų ir stabilių santykių su Rusija, – S. Lavrovui pareiškė A. Blinkenas, atkartojęs komentarus, pasakytus JAV prezidento Joe Bideno, kuris pasiūlė Vladimirui Putinui susitikti kitą mėnesį. – Manome, kad tai išeis į naudą mūsų žmonėms, Rusijos žmonėms ir pasauliui.“

Tačiau jis kartu įspėjo, kad, jei Rusija elgsis „agresyviai“ su JAV ir jų sąjungininkėmis, „tada mes duosime atsaką“.

„Ne paslaptis, kad mūsų požiūriai skiriasi. Kalbant apie šiuos skirtumus, kaip prezidentas J. Bidenas sakė prezidentui V. Putinui, jeigu Rusija pademonstruos agresiją mūsų, mūsų partnerių ir sąjungininkų atžvilgiu, mes reaguosime. Prezidentas J. Bidenas tai parodė žodžiais ir darbais. Reaguosime ne norėdami sukelti ar eskaluoti konfliktą, bet siekdami apginti savo interesus“, – pridūrė JAV valstybės sekretorius.

S. Lavrovas savo ruožtu patikino, kad jo vyriausybė pasirengusi pokalbiams su Vašingtonu visomis be išimties temomis, jei šis dialogas vyks „sąžiningai“ ir bus pagrįstas „abipusiu pasitikėjimu“. Dvišalis S. Lavrovo ir A. Blinkeno susitikimas vyko Islandijos sostinėje Reikjavike Arkties Tarybos posėdžio kuluaruose.

Rusijos užsienio reikalų ministras S. Lavrovas trečiadienio derybas Reikjavike su JAV valstybės sekretoriumi A. Blinkenu, surengtas prieš planuojamą prezidentų J. Bideno ir Vladimiro Putino susitikimą, apibūdino kaip „konstruktyvias“.

„Suprantama būtinybė išspręsti žalingą situaciją, susiklosčiusią Maskvos ir Vašingtono santykiuose pastaraisiais metais“, – sakė ministras žurnalistams

„Kliūčių labai daug, šalinti jas nelengva. Tačiau pajaučiau Antony Blinkeno ir jo komandos nusiteikimą tai daryti“, – kalbėjo S. Lavrovas.

Per beveik dvi valandas trukusias diskusijas A. Blinkenas išsakė „didžiulį Vašingtono susirūpinimą“ dėl Rusijos karių sutelkimo prie Ukrainos sienos, nors buvo paskelbta apie jų atitraukimą, nurodė Valstybės departamento atstovas spaudai.

Valstybės sekretorius taip pat išsakė JAV nerimą dėl kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno ir represijų prieš opozicijos organizacijas, pridūrė atstovas.

Nors persilaužimas nepasiektas, diskusijos buvo „produktyvios, konstruktyvios, pagarbios ir atviros“, žurnalistams sakė vienas amerikiečių pareigūnas.

Vašingtono ir Maskvos santykiai nuo J. Bideno kadencijos pradžios smarkiai pablogėjo. J. Bidenas paskelbė apie griežtesnį kursą Maskvos atžvilgiu po to, kai jo pirmtakas Donaldas Trumpas buvo kaltinamas dėk per didelio nuolaidumo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui. J. Bidenas, pavyzdžiui, kovą interviu teigiamai atsakė į klausimą, ar laiko V. Putiną „žudiku“.

Šalių santykius, be kita ko temdo, pastarasis Ukrainos konflikto paaštrėjimas, Rusijos elgesys su kalinamu Kremliaus kritiku Aleksejumi Navalnu ir kaltinimai dėl Rusijos kišimosi į JAV prezidento rinkimus.

Balandį JAV vyriausybė išsiuntė 10 Rusijos diplomatų. Be to, Vašingtonas dėl spėjamo Rusijos kišimosi į rinkimus bei kibernetinės atakos, kuria taip pat kaltinama Rusija, paskelbė sankcijas Maskvai. Į tai reaguodama Rusija savo ruožtu išsiuntė 10 JAV diplomatų ir virtinei JAV pareigūnų uždraudė atvykti į šalį.

Antony Blinkenas, Sergejus Lavrovas

Delfi primena, kad S. Lavrovas artėjant susitikimui Reikjavike pirmadienį perspėjo Vakarų šalis nereikšti pretenzijų į Arktį.

Pastaraisiais metais Arktis tapo geopolitinių varžybų tarp Arkties Tarybai priklausančių šalių – Rusijos, JAV, Kanados, Norvegijos, Danijos, Švedijos, Suomijos ir Islandijos – objektu, dėl klimato kaitos ir ledo dangos ploto mažėjimo regionui tapus lengviau pasiekiamam.

„Visiems jau seniai aišku, kad tai yra mūsų teritorija, tai yra mūsų žemė, – sakė jis per spaudos konferenciją Maskvoje. – Mes esame atsakingi už saugumo mūsų Arkties pakrantėje užtikrinimą.“

„Leiskite dar kartą pabrėžti – tai yra mūsų žemė ir mūsų vandenys“, – pridūrė jis.

„Tačiau kai NATO bando pateisinti savo veržimąsi į Arktį – tai, veikiausiai, yra truputį kitokia situacija, ir mes turime klausimų tokioms savo kaimynėms kaip, pavyzdžiui, Norvegija, kuri visais būdais bando pateisinti NATO atėjimo į Arktį būtinybę. Apie tai, žinoma kalbėsime Arkties Tarybos ministrų posėdyje Reikjavike“, – kalbėjo S. Lavrovas.

Tuo metu A. Blinkenas antradienį pareiškė, kad Vašingtonas nori išvengti karinės galios telkimo Arktyje ir džiaugėsi pasikeitusia jo šalies politika klimato kaitos klausimais.

„Mes nerimaujame dėl kai kurios padidėjusios karinės veiklos Arkties regione. Tai padidina nelaimių pavojų ar perspektyvas... ir pakerta bendrą tikslą – taikią ir tvarią regiono ateitį“, – spaudos konferencijoje Reikjavike sakė A. Blinkenas.

„Turime išvengti regiono militarizacijos“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (405)