"Susiklosčius dabartinei padėčiai, šaliai bus geriau, jeigu atsistatydinsiu. Nenoriu vadovauti šaliai geležiniu kumščiu. Aš atsistatydinu", - pareiškė M.Nasheedas.

Maldyvuose perversmo nebuvo, teigia kariškiai

Maldyvų kariškiai antradienį neigė, kad šioje salų šalyje įvyko perversmas, tačiau nurodė patarę prezidentui Mohamedui Nasheedui atsistatydinti.

"Tai ne perversmas. Tikrai ne perversmas", - armijos atstovas pulkininkas Abdul Raheemas Abdul Latheefas sakė telefonu naujienų agentūrai AFP iš sostinės Malės, praėjus kelioms valandoms po to, kai M.Nasheedas paskelbė atsistatydinantis.

Atstovas tvirtino, kad armija nespaudė M.Nasheedo priimti šį sprendimą, bet sakė: "Kariškiai patarė prezidentui atsistatydinti šiandien. Tai buvo jo iniciatyva."

Kreipdamasis į tautą per televiziją M.Nasheedas sakė, kad jo tolesnis buvimas valdžioje reikštų būtinybę panaudoti jėgą prieš savo liaudį.

Mohamedas Nasheedas
M.Nasheedas atėjo į valdžią 2008 metais, žadėdamas demokratines permainas ištaigingais paplūdimiais garsėjančiame salyne Indijos vandenyne.

Bet prieš maždaug tris savaites Maldyvuose prasidėjo liaudies neramumai, kai M.Nasheedas įsakė areštuoti vyriausiąjį baudžiamųjų bylų teisėją, kurį prezidentas kaltino ginant pasitraukusio į opoziciją buvusio respublikos vadovo Maumoono Abdul Gayoomo, valdžiusio šalį 30 metų, interesus.

Pasak liudininkų, antradienį į Nacionalinės gynybos pajėgų štabą mėgino įsiveržti maždaug 500 žmonių, tarp jų policininkų, prieš kuriuos kariai mėgino panaudoti ašarines dujas.

Maldyvų viceprezidentas prisaikdintas valstybės vadovu

Maldyvų viceprezidentas Mohamedas Waheedas antradienį buvo prisaikdintas naujuoju šalies vadovu, kai buvęs lyderis Mohamedas Nasheedas atsistatydino dėl kelias savaites trukusių protestų prieš vyriausybę, pranešė vienas pareigūnas.

"Jis buvo prisaikdintas aukščiausiojo teisėjo Ahmedo Saizo per televizijos transliuotą ceremoniją madžlise (parlamente)", - vienas parlamento pareigūnas sakė žurnalistams.

M.Waheedas turėtų eiti prezidento pareigas iki M.Nasheedo kadencijos pabaigos 2013 metų lapkritį, pridūrė pareigūnas.