Antradienį keliasdešimt žmonių stoviniavo aplink neįprastą medį - melsdamiesi, fotografuodami ir pasakodami vieni kitiems istorijas apie šį "stebuklą".

Vakarų Niujorkas, esantis kitapus Hadsono upės nuo Manhatano, labiausiai garsėja nusikalstamumu, stringančia ekonomika ir meru bei jo sūnumi, kuriems gresia federaliniai kaltinimai dėl kompiuterinių įsilaužimų.

Tačiau šio miesto centrinėje Bergenlaino alėjoje augantis nedidelis ginkmedis (Ginkgo biloba) sulaukė tikinčiųjų susidomėjimo, kai žmonės viename jo gumbe įžvelgė Gvadelupės Mergelės pavidalą.

Katalikų Bažnyčia atsiribojo nuo teiginių apie stebuklingą apsireiškimą, o ir pačiame Vakarų Niujorke, kuriame gyvena daug imigrantų iš Lotynų Amerikos, netrūko pašaipiai nusiteikusių skeptikų.

Tačiau uoliausi maldininkai karštą vasaros dieną nerodė jokių ženklų, kad jų tikėjimas būtų susilpnėjęs.

Triukšminga ir neperkalbama minia žadėjo budėti prie medžio, kol į teisinių nemalonumų blyną įpėdinęs miesto meras Felixas Roque užtikrins patikimą jo apsaugą.

"Norime pastatyti paminklą", - pareiškė 35 metų Maria Baez, pirmoji paskelbusi, kad pamatė ant šio ginkmedžio Dievo Motinos atvaizdą ir tapusi viena iš uoliausių jo sargybinių, leidžiančių prie medžio dienas ir naktis.

Medžio kamienas ir šalia jo esantis ugniagesių hidrantas jau apkabinėtas rožiniais, apdėliotas įžadus davusių žmonių uždegtomis žvakelėmis, gėlėmis ir atvirukais, vaizduojančiais Gvadelupės Dievo Motiną, kuri yra itin svarbus tikėjimo simbolis katalikams meksikiečiams.

Policija aplink medį pastatė metalinę užtvarą, o šalia budi patrulių automobilis, siekiant užtikrinti žmonių ir medžio saugumą.

Vietos žiniasklaida citavo F.Roque, kad padėties valdymas miesto iždui atsieina tūkstantį dolerių per dieną.

Tuo tarpu M.Baez pasakojo, kad neįprastų įvykių virtinė prasidėjo liepos 10-osios rytą, kai viena moteris ėjo šia alėja į darbą.

"Ji pamatė šviesą - tai buvo Mergelė. Moteris nuėjo į darbą, tačiau buvo išsigandusi", - aiškino M.Baez.

Šio "apreiškimo" liudininkė Carmen Lopez mėgino pranešti apie šį įvykį policijai ir merui, tačiau pareigūnai nesileido į kalbas. M.Baez teigė, kad tuojau po to ji taip pat patyrė panašų regėjimą.

"Kai atėjau čia, pamačiau ją: ji ištarė: "Esu Mergelė", - pareiškė M.Baez, kurios žodžius palydėjo kitų prie medžio susirinkusių žmonių nuostabos ir susižavėjimo šūksniai.

"Negalėjau pratarti nė žodžio", - pridūrė ji.

Vėliau Dievo Motinos ten niekas nebematė, tačiau žmonės kalba, kad vienas gumbas ant medžio labai panašus į stebuklingąjį Gvadelupės Mergelės paveikslą, kuriame Marija pavaizduota stovinti apsigobusi skraiste.

Šį atvaizdą tarsi įrėmina ovalo formos įskilimas medžio žievėje, o viduryje matoma tamsesnė mediena esą sudaro pavidalą, panašų į skraiste apsigobusį žmogų.

49 metų Rubenas Rafaelis, neseniai baigęs tarnybą JAV karinėse jūrų pajėgose, sakė prie medžio atėjęs jau penktąjį kartą.

"Buvau įtikintas, - sakė jis. - Šiame mieste įvykdoma daug nusikaltimų. Taigi, tai padeda mums - katalikams, krikščionims. Ji pasirodė čia, kad išgydytų skausmą šiame mieste."

Tačiau tuo tiki ne visi.

Du pro šalį ėję vyrai atsainiai šypsojosi ir purtė galvas.

"Gerbiu kiekviena religiją, tačiau iš tikrųjų netikiu visu tuo", - sakė 27 metų prekiautojas kilimais Ismaelis Garcia.

Jo draugas - 36 metų mechanikas asistentas Giovanni Valenti - parodė į stovintį policijos automobilį ir pareiškė: "Pinigus reikėtų leisti kam nors kitam."

G.Valenti pažymėjo, kad daugelio gatvėje augančių ginkmedžių žievėje esama gumbų ir įtrūkimų, kuriuose galima įžvelgti, kas kam šauna į galvą.

"Tai būdinga daugybei medžių. Tai normalu šiame klimate. Toks fizikos dėsnis", - sakė jis.