Kaip praneša organizatoriai, iš pažiūros į roko festivalį panašūs Pasaulinių jaunimo dienų renginiai pritraukė tikinčiųjų iš 193 šalių. Tačiau kai kurie taip pat skundžiasi dėl šios programos kaštų tuo metu, kai Ispanijos ekonomika yra smarkiai pašlijusi.

Madrido arkivyskupas kardinolas Antonio Maria Rouco Varela aukojo vakarines mišias sostinės centrinėje Kibelės aikštėje priešais miesto rotušę, stovėdamas ant didelės baltos pakylos, papuoštos Švč.Mergelės Marijos ir Jėzaus atvaizdais.

Mišias koncelebravo apie 800 vyskupų, arkivyskupų ir kardinolų iš viso pasaulio, taip pat 8 000 kunigų. Daugelis jų buvo prisidengę nuo saulės baltais skėčiais.

Šios pamaldos, per kurias giedojo šimtai choristų, buvo dedikuotos velioniui popiežiui Jonui Pauliui II, kuris įkūrė Pasaulines jaunimo dienas 1986 metais, siekdamas atgaivinti tikėjimą tarp jaunųjų katalikų.

Pagerbiant velionį pontifiką, ampulė su jo krauju, paimtu šio Šventojo Tėvo paskutinėmis gyvenimo dienomis 2005 metais, per pamaldas buvo padėta ant specialaus paaukštinimo. Ji buvo įtaisyta atverstos knygos pavidalo skulptūroje.

Madrido arkivyskupas peikė "nevaržomą moralę ir dvasinį reliatyvizmą" bei ragino XXI amžiaus jaunimą žengti "kuklaus, paprasto piligrimo" keliu.

"Globalizacija, naujos ryšių technologijos, ekonomikos krizės ir kiti veiksniai padarė jus, kokie esate - į gera arba, neretai, į bloga, - kardinolas sakė savo homilijoje. - Nerasdami savo gyvenimui tvirto pagrindo mūsų dienų visuomenėje ir kultūroje, dažnai ir šeimoje, esate stipriai gundomi žengti prie ribos ir pasiklysti gyvenimo kelyje."

Prieš šias mišias per miesto centre įrengtus didžiulius garsiakalbius ištisas valandas buvo leidžiama popmuzika, o jaunieji piligrimai, kurių daugelis vilkėjo geltonus Pasaulinių jaunimo dienų marškinėlius ir dideles skrybėles, buvo priversti kęsti 35 laipsnių Celsijaus karštį.

"Jonas Paulius (II) iš esmės yra mano dievaitis - jis yra Pasaulinių jaunimo dienų globėjas, - sakė 23 metų IT inžinierius iš Malaizijos Desmondas Jansenas. - Po praeitų Pasaulinių jaunimo dienų Australijoje virtau geresniu žmogumi."

84 metų Benediktas XVI, vadovaujantis apie 1,2 mlrd. tikinčiųjų vienijančiai Katalikų Bažnyčiai, ketvirtadienį atskris į Madridą ir dalyvaus keturiose baigiamosiose jaunimo festivalio dienose.

Organizuojant Pasaulines jaunimo dienas buvo išleista 50,5 mln. eurų (174,4 mln. litų), neskaitant saugumo priemonių, o ši kaina išprovokavo protestus šalyje, priverstoje smarkiai susiveržti diržus. Be to, Ispanijoje jaunimo nedarbas viršija 45 procentus.

Pasaulinių jaunimo dienų organizatoriai teigia, jog didžiąją dalį išlaidų padengs pajamos, gaunamos iš piligrimų registracijos mokesčių. Pasak jų, šis festivalis taip pat smarkiai pagyvins Ispanijos turizmo sektorių.

Tačiau daugiau nei 100 visuomeninių judėjimų trečiadienį planuoja dalyvauti protestuose prieš popiežiaus vizitą. Tarp nepatenkintųjų - gėjai ir lesbietės, feministės ir kairiosios pakraipos partijos.

Tuo tarpu Ispanijos policija pranešė suėmusi vieną užsienietį studentą, kuris esą planavo panaudoti troškinančias chemines medžiagas prieš eitynių, kurių dalyviai protestuos prieš Katalikų Bažnyčios vadovo vizitą, dalyvius. Pareigūnai nurodė paėmę nešiojamąjį kompiuterį, išorinę atmintinę ir dvi užrašų knygeles, kuriose esama pastabų apie chemines medžiagas, nesusijusias su šio studento klausomais kursais.

Kaip rašo dienraštis "El Pais", policija neturi įrodymų, kad studentas, atvykęs mokytis į Ispaniją iš Meksikos, buvo pajėgus įvykdyti šį išpuolį, tačiau pareigūnai siekia išvengti bet kokios atakos, galinčios sukelti žmonių paniką.