Savo komentarus apie maršalą Philippe'ą Petainą prezidentas išsakė sustojęs šiauriniame Šarlevilio-Mezjero miestelyje per savo šešių dienų kelionę po mūšių laukus, Prancūzijai minint Pirmojo pasaulinio karo pabaigos šimtmetį.

„Maršalas Petainas taip pat buvo geras kariškis per Pirmąjį pasaulinį karą“, nors ir priėmė „lemtingų sprendimų per Antrąjį pasaulinį karą“, pareiškė E. Macronas.

„Suprasti, kad tai yra baisu, ar komentuoti žmonių (poelgius) nėra mano vaidmuo. Mano vaidmuo – mėginti paaiškinti, tvirtai reikšti savo įsitikinimus, žiūrėti į akis mūsų istorijai“, – pridūrė valstybės vadovas.

Ph. Petaino vadovauta Prancūzijos kariuomenė 1916 metais laimėjo svarbų Verdeno mūšį, tačiau 1940–1944 metais Viši režimo lyderiu tapęs generolas dėl savo veiksmų įgijo prastą reputaciją ir vėliau buvo nuteistas už valstybės išdavystę.

Be kita ko, jis yra nekenčiamas už vaidmenį Holokauste, ypač dėl Žiemos velodromo (Vel' d'Hiv) gaudynių, po kurių iš Prancūzijos buvo išsiųsta apie 13 tūkst. žydų, iš jų trečdalis – vaikai.

Neįprastas prezidento liaupses sukritikavo Prancūzijos žydų organizacijas vienijanti grupė CRIF.

„Šis Macrono pareiškimas mane sukrėtė“, – naujienų agentūrai AP pareiškė CRIF pirmininkas Francis Kalifatas.

„Petainas buvo žmogus, leidęs išsiųsti į mirties stovyklas 76 tūkst. Prancūzijos žydų. Petainas pasirašė (įstatymą) dėl žydų statuso – juo žydai buvo atskirti nuo visuomeninių funkcijų, švietimo sistemos ir buvo priversti nešioti Dovydo žvaigždę“, – pridūrė jis.

F. Kalifatas „įžeidimu“ pavadino faktą, kad Prancūzijos prezidentas gyrė Ph. Petainą „tuo pačiu lygiu kaip kitus generolus“. Vis dėlto jis pripažino, kad maršalas atliko lemiamą vaidmenį Pirmajame pasauliniame kare, per kurį jis buvo pramintas „Verdeno liūtu“.

Prancūzijos vyriausybės atstovas Benjaminas Griveaux nesureikšmino aštrios reakcijos į E. Macrono komentarus ir pavadino ją „netikra kontroversija“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)