Pareiškęs, kad "džihadas", arba "šventa kova", konfrontacijoje su Izraeliu yra baigta, M.Abbasas Reuters naujienų agentūrai teigė, kad atėjo laikas "platesniam džihadui" atkuriant ekonomiką, teisinės valstybės principus ir derantis su žydų valstybe siekiant užtikrinti ilgalaikę taiką.

M.Abbasas tikino skatinęs tokias nuotaikas per masinius mitingus, kuriuose buvo švenčiama pirmoji žydų gyvenviečių evakuacija iš Izraelio okupuotų žemių, kurias palestiniečiai nori matyti savo valstybės sudėtyje.

"Žmonių atsakas yra nuostabus. Liaudies pažiūros keičiasi", - sakė jis.

"Visi tie, kurie prieštaravo Izraelio pasitraukimo planui, įskaitant (ginkluotas) grupuotes, dabar remia ir švenčia jį, o pasitraukimas vyksta ramiai".

Vis dėlto musulmonų fundamentalistų grupuotė "Hamas", prisiekusi sunaikinti Izraelį, mitinguose pasiuntė kitokio pobūdžio signalą.

Ji kartu su kitomis kovotojų frakcijomis sutiko išlaikyti "ramybę" konflikte su Izraeliu iki 2005 m. pabaigos, taip reaguodama į paliaubas, kurias M.Abbasas ir Izraelio ministras pirmininkas Arielis Sharonas paskelbė vasario mėnesį.

Tačiau "Hamas" atstovai tikina, kad A.Sharono sprendimas pasitraukti iš visų 21 Gazos ruože įsikūrusios gyvenvietės ir keturių iš 120 Vakarų kranto nausėdijų rodo, kad išpuoliai prieš izraeliečius 2000-aisiais prasidėjusiame sukilime buvo efektyvūs, o pasipriešinimas okupacijai privalo tęstis.

Sukilimo metu "Hamas" populiarumas išaugo, kadangi palestiniečiai yra pavargę nuo korupcijos palestiniečių vadovybėje ir valdančiojoje "Fatah" partijoje bei jų silpnumo.

Paskelbus, kad parlamento rinkimai bus surengti sausio 25 dieną, Gazos gatvėse prasidėjo "plakatų mūšis".

"Fatah" transparantuose atkartojamas M.Abbaso pažadas: "Šiandien Gaza, rytoj - Vakarų krantas ir Jeruzalė". "Hamas" plakate rašoma: "Ginkluota kova privertė išsikeli sionistus".

Interviu bet kokius grupuočių mėginimus reklamuoti save pasinaudojant Izraelio pasitraukimu M.Abbasas pavadino "kvailais ir menkais".

"Tai, ką aš darau, nėra šventimas", - sakė M.Abbasas, nurodydamas kalbas, kurias jis sakė rengiantis pasitraukimui ir per prievartinę 8,5 tūkstančio naujakurių evakuaciją pastarosiomis savaitėmis.

"Stengiausi ir stengiuosi įdiegti taikos kultūrą tarp palestiniečių, kad būtų atvertas kelias sklandžiam Izraelio pasitraukimui iš Gazos bei pradėtos derybos su Izraeliu dėl galutinio Vakarų kranto ir Gazos statuso", - sakė M.Abbasas.