Ukrainos pareigūnai teigia, kad į šalį M. Saakašvilis pateko neteisėtai. Pasienyje tarp M. Saakašvilio šalininkų ir pasienio pareigūnų kilo muštynės, sužeista 16 pasienio pareigūnų ir gvardiečių.

Iš pradžių Gruzijos, o vėliau Ukrainos piliečiu buvęs M. Saakašvilis šiuo metu neturi jokios pilietybės. Liepos 26 d. Ukrainos migracijos tarnybos tinklalapyje pasirodė pranešimas, kad prezidento Petro Porošenkos įsaku M. Saakašviliui atimama Ukrainos pilietybė.

Jis dėl baudžiamųjų kaltinimų taip pat laukiamas Gruzijoje. Kaltinimus politikas vadina politiškai motyvuotais.

M. Saakašvilis, du kartus - nuo 2004 iki 2007-ųjų ir nuo 2008 iki 2014-ųjų metų - ėjęs Gruzijos prezidento pareigas, gruodį neteko ir savo gimtosios šalies pilietybės. Gruzijos pareigūnai politiką kaltino viršijus savo įgaliojimus ir netinkamai naudojus valstybės lėšas.

P. Porošenka buvusiam savo sąjungininkui Ukrainos pilietybę suteikė 2015-ųjų gegužę ir paskyrė jį Odesos gubernatoriumi. Tačiau 2016-ųjų lapkritį, apkaltinęs P. Porošenką „asmeniškai remiant“ korupciją, M. Saakašvilis iš posto atsistatydino.

Tuomet politikas įkūrė naują opozicinę partiją - „Naujų jėgų judėjimą“. Ji kritikavo Ukrainos valdžią ir žadėjo į šalies „politikos elitą atvesti naują kartą“.

„Tai - nusikaltimas“

M. Saakašvilio bei jo šalininkų veiksmai kertant Ukrainos sieną laikytini ataka prieš šalies valstybingumą, ir kaltininkai privalės už tai atsakyti, pirmadienį pareiškė premjeras Volodymyras Hroismanas.

„Ukrainos sienos kirtimas jėga yra nusikaltimas, ir tie, kurie jį organizavo, privalo būti patraukti atsakomybėn“, – pirmadienio rytą socialiniame tinkle „Facebook“ parašė Ukrainos ministras pirmininkas.

Jis pabrėžė, kad ypač griežtai turi būti nubausti tie, kurie sau leido žeminti Ukrainos valstybės dieną saugančius pareigūnus ir prieš juos smurtauti.

V. Hroismanas pažymėjo, kad sekmadienio įvykiai Šeginių pasienio kontrolės punkte ties Ukrainos ir Lenkijos siena buvo ataka prieš Ukrainos valstybingumą.

„Tai, kas įvyko sekmadienį Šeginių (pasienio punkte), nėra tiesiog įstatymo pažeidimas. Mano manymu, tai yra kai kurių politikų eilinės atakos prieš Ukrainos valstybingumą pradžia. Nieko nesakysiu apie M. Saakašvilį; jis turi savo tikslų ir motyvų. Kalbu apie tuos politikus populistus, kurie vadovaujasi principu „kuo blogiau, tuo geriau“, – sakė premjeras.

V. Hroismanas pažymėjo, jog būtent dabar įmanoma priimti svarbius sprendimus ekonominėje bei socialinėje srityse ir taip pakeisti situaciją šalyje, todėl šiuo metu galima tikėtis provokacijų siekiant destabilizuoti padėtį.

Pradėtas baudžiamasis procesas

Dėl neteisėto patekimo į Ukrainą šalis prieš Gruzijos eksprezidentą ir buvusį Odesos srities Ukrainoje gubernatorių Michailą Saakašvilį pradėjo baudžiamąjį procesą, pirmadienį pranešė Ukrainos nacionalinė policija.

Policijos teigimu, už tokį nusikaltimą gali grėsti iki 5 metų kalėjimo bausmė, transporto priemonės konfiskavimas ir kitos bausmės.

Sureagavo ir P. Porošenka

Tuo metu Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasvarstė, kad M. Saakašvilis galėtų bandyti jėga įsiveržti ir į Gruziją, kur yra įtrauktas į ieškomų asmenų sąrašus.

„Mūsų pasieniečiai (...) pasielgė teisingai nepanaudodami ginklų, nors turėjo tam teisinį pagrindą. Jie neleido sukelti gaisro, konflikto šalies viduje, ko šitie politikieriai siekė“, - sakė P. Porošenka.

M. Saakašvilis: mano gyvybei gresia pavojus

Tuo metu M. Saakašvilis pirmadienį pareiškė, kad jo gyvybei ir laisvei gresia pavojus.

„Žinau, kad pavojus kyla ir mano laisvei, ir mano gyvybei... Tačiau pavojus Ukrainai ir Ukrainos laisvė daug svarbiau už jos piliečių, įskaitant mane, laisvę ir egzistavimą“, – žurnalistams Lvove sakė M. Saakašvilis.

„Kai manęs klausia, ar aš rizikuoju, atsakau: taip, rizikuoju“, – pridūrė buvęs Ukrainos Odesos srities gubernatorius.

M. Saakašvilis taip pat sakė, kad Ukrainos prezidentas Petro Porošenka anksčiau šiais metais lankydamasis Gruzijoje susitarė su buvusiu Gruzijos premjeru, milijardieriumi Bidzina Ivanišviliu patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn.

„Porošenka nuvažiavo į Gruziją ir susitarė su Ivanišviliu ... kelti man baudžiamąsias bylas. Jų nepripažįsta nė viena pasaulio šalis, ir net Interpolas jų atsisakė“, – tvirtino M. Saakašvilis.

Politikas taip pat sakė, kad sprendimą dėl savo tolesnių veiksmų priims pasikonsultavęs su įvairiomis politinėmis jėgomis.

„Aš dabar konsultuojuosi su įvairiomis politinėmis jėgomis. Kur bus jos, ten būsiu ir aš, mes dėl to dirbame“, – sakė politikas.

Kiek anksčiau opozicinės partijos „Batkivščyna“ lyderė, ekspremjerė Julija Tymošenko, po susitikimo su M. Saakašviliu Lvove sakė, kad opozicinės politinės jėgos ketina suvienyti jėgas po įvykių Ukrainos ir Lenkijos pasienyje.

„Po vakarykščių įvykių šiandien visos opozicinės, demokratinės proeuropietiškos jėgos pradėjo konsultacijas dėl bendro veiksmų koordinavimo ir mūsų jėgų suvienijimo su tomis visuomenės jėgomis, kurios yra pasirengusios kartu ir iki pergalės eiti Ukrainos formavimo keliu“, – pareiškė J. Tymošenko.