Žurnalistė Marija Gaidar, kuri yra velionio buvusio Rusijos premjero Jegoro Gaidaro dukra, penktadienį buvo paskirta Ukrainos pietvakarinės Odesos srities vadovo, kuriuo neseniai tapo provakarietiškas Gruzijos eksprezidentas Michailas Saakašvilis, pavaduotoja.

M.Gaidar, kuri yra prezidento Vladimiro Putino režimo kritikė, paskyrimas sulaukė priešiškos reakcijos, daugiausia todėl, kad ji anksčiau yra sakiusi, kad Juodosios jūros Krymo pusiasalis priklauso Rusijai.

Kai buvo paskelbta apie šį paskyrimą, ukrainiečių žurnalistai surado vieną M.Gaidar interviu, kuriame ji sako, kad „Krymas de facto priklauso mums... ir neįmanoma jo grąžinti“ Ukrainai.

M.Gaidar taip pat neskubėjo smerkti Rusijos intervencijos į Rytų Ukrainą, Maskvai neigiant savo karinį vaidmenį.

„Ji turi pasirinkti. Jei Marija Gaidar nori gauti Ukrainos pilietybę ir užimti svarbų valstybinį postą, ji negali bėgti nuo klausimų“ apie konfliktą Rytuose, sakė įtakinga Ukrainos žiniasklaidos figūra Mykola Kniažyckis.

Reaguodama į kritiką, M.Gaidar savo tinklaraštyje šeštadienį parašė, jog visuomet „palaikė Ukrainos teritorinį vientisumą“ ir nepritarė „Krymo aneksavimui bei karui Rytų Ukrainoje“.

M.Gaidar paskyrimas sulaukė kritikos ir Rusijoje. Kirovo srities gubernatorius Nikita Belych, kurio padėjėja anksčiau yra buvusi M.Gaidar, pavadino „klaida“ jos sprendimą kraustytis į Ukrainą ir tapti M.Saakašvilio pavaduotoja.

„Jos sprendimo aš nepalaikau, manau, kad jis neteisingas, ką ir pasakiau jai. Pereiti dirbti žmonėms, kurių požiūris į mūsų šalį ir mūsų liaudį žinomas ir yra itin negatyvus, vertintinas kaip savęs priešpastatymas ne šiaip valdžiai, bet ir visiems Rusijos žmonėms. Ir net tie sunkumai, kurių ji turėjo Rusijoje, taip pat ir dėl savęs realizavimo, nėra pakankamas pagrindas priimti tokį sprendimą“, - parašė N.Belych savo tinklaraštyje šeštadienį.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka daug kam netikėtai paskyrė M.Saakašvilį, buvusį Gruzijos vadovą, kurio šalis 2008-aisiais kariavo su Rusija ir kuris vis dar yra nekenčiamas Maskvos, Odesos gubernatoriumi gegužę.

M.Saakašvilis greitai įsiveržė į populiariausių Ukrainos politikų sąrašo viršūnę, viešai supliekęs ir atleidęs būrį saugumo ir muitinės pareigūnų, kurie seniai buvo įtariami ėmę didžiulio masto kyšius.

Jo bekompromisė prieiga, regis, plinta už Odesos ribų, o jo taikiklyje neabejotinai yra ir Maskva. Praėjusią savaitę Rusija smarkiai supyko, kai buvo išsiųstas Maskvos aukščiausio rango pasiuntinys Odesoje.