83 metų veikėjas straipsnyje, paskelbtame valstybinio dienraščio „Rossijskaja gazeta“, rašo, kad Ukrainos krizė paskatino Vakarų šalis ne vien paskelbti sankcijas Rusijai, bet ir sumažinti bendradarbiavimą, sprendžiant pasaulinio masto klausimus – tokius kaip kova su terorizmu, klimato pokyčiais arba ligų protrūkiais.

„Turime skubiai atitirpinti santykius, – perspėjo M.Gorbačiovas. – Siūlau Rusijos ir Jungtinių Valstijų lyderiams pagalvot apie galimybę surengti viršūnių susitikimą su plačia darbotvarke, be išankstinių sąlygų ... Toks pats viršūnių susitikimas turėtų būti surengtas tarp Rusijos ir Europos sąjungos.“

Rusija ir JAV „neša ypatingą atsakomybę“, pažymėjo M.Gorbačiovas.

„Jeigu nuo to nusigręšime, pasaulis pamatys siaubingų pasekmių“, – pridūrė jis.

Abi pusės turėtų peržengti savo ideologines pozicijas, aiškino M.Gorbačiovas.

„Neturėtume baimintis, kad kažkas „praras veidą“ arba kas nors laimės propagandinę pergalę. Visa tai turėtų priklausyti praeičiai. Mes turėtume galvoti apie ateitį.“

M.Gorbačiovas perspėjo, kad dabartinės tarptautinės pastangos išspręsti Ukrainos krizę „neprilygsta pavojui, kuris gresia mums visiems“.

Jis sakė esantis įsitikinęs, kad „abi Ukrainos konflikto pusės pažeidinėja paliaubas – abi pusės kaltos dėl itin pavojingų ginklų naudojimo ir žmogaus teisių pažeidimų“.

M.Gorbačiovas taip pat išreiškė palaikymą Maskvos šių metų kovą įvykdytai Krymo aneksijai. Pasak jo, Rusija teisingai pasielgė ištaisydama Sovietų Sąjungos „istorinę klaidą“, kai ta teritorija buvo perduota Ukrainai. Krymo aneksija turėtų būti „sveikinama, o ne įvedinėjamos sankcijos“, sakė jis.