Kada tiksliai tai galėtų būti, jis nepatikslino.

„Jokios sau patogios Konstitucijos aš nekuriu. Įsigalėjus naujai Konstitucijai, jūsų prezidentu jau nebūsiu. Todėl nusiraminkite ir viską ramiai ištverkite“, – perdavė jo žodžiu agentūra BelTA.

A. Lukašenka pridūrė, kad nepakęs, „jei priimant naują Konstituciją kas nors ims sukčiauti arba vėliau sufabrikuos rinkimus pagal naują Konstituciją“.

„Net jei žinosiu, kad tai bus ne tai, ko noriu. Kodėl? Kadangi baltarusiai turi pergyventi tai, ką turi pergyventi. Geriau dabar, be karo. Jei mums primes karą, bus blogiau“, – pasakė jis.

Lankydamasis vienoje iš Minsko ligoninių A. Lukašenka taip pat pareiškė, kad naujos Konstitucijos šalininku yra ne todėl, kad tiki demokratija, o dėl to, kad situaciją, kai, galiojant tokiems pagrindiniams įstatymams, kokie yra dabar, šaliai vadovaus kitas žmogus, laiko grėsminga.

„Nežinomam prezidentui tokios Konstitucijos perduoti negalima. Sulauksime bėdų“, – pasakė A. Lukašenka.

„Mūsų Konstitucija labai rimta. Kazachstanas, Rusija, mes – tikriausiai trys pažangios šalys, kurių Konstitucijos yra tokios griežtos, kur nuo prezidento sprendimo priklauso viskas. Šia prasme, žinant, kad, neduok Dieve, gali ateiti žmogus ir sumanytų pradėti karą ir panašiai... Taip, mums reikia priimti naują Konstituciją, kuri būtų naudinga mūsų šaliai, kad šalis nesugriūtų“, – tvirtino A. Lukašenka.

„Niekada neleisiu, kad, priimant naują Konstituciją, kas nors ją sufabrikuotų, arba vėliau rinkimus pagal naują Konstituciją kas nors sufabrikuotų. Net jei žinosiu, kad tai bus ne tai, ko aš noriu. Kodėl? Todėl, kad baltarusių tauta turi pereiti tai, ką ji turi pereiti. Geriau dabar, be karo, nei tuo atveju, jei mums tą karą primestų“, – kalbėjo Baltarusijos lyderis.

Jis taip pat prabilo apie siūlymus steigti partijas ir rengti rinkimus į parlamentą pagal partinius sąrašus. A. Lukašenkos teigimu, tai gresia visuomenės susiskaldymu ir įvairių interesų grupių iškilimu.

„Visa tai gerai, kai pas kitus matai – partiniai sąrašai ir visa kita. Tačiau, jei to norėsite, ir tauta už tai nubalsuos – taip ir bus“, – teigė jis.

Apie pagrindinių įstatymų pataisas jis kalbėjo dar birželį. Tada žadėjo, kad pakeitimai bus esminiai.

Jis nurodė, kad būtina perskirstyti įvairioms valdžios institucijoms tenkančius įgaliojimus, kad dalį teisių reikia nuleisti žemyn – rajonų vykdomųjų komitetų pirmininkams, gubernatoriams.

Pokyčius, esą, reikia vykdyti palaipsniui, stengiantis neardyti valstybėje galiojančios tvarkos. Vis dėlto A. Lukašenka nesutiko su mintimi, kad visos pareigos turi atitekti rinkimų keliu. Jis priminė, kad tokie dalykai jau vyko Michailo Gorbačiovo laikais ir privedė Sovietų Sąjungą prie subyrėjimo.

Baltarusiją jau ketvirtą mėnesį krečia masiniai protestai dėl rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų.

Opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais. Europos Sąjunga dėl rinkimų klastojimo ir smurto prieš protestuotojus taiko sankcijas daugiau kaip pusšimčiui Minsko režimo pareigūnų, tarp jų ir A. Lukašenkai.