Remiantis pataisose išdėstytomis nuostatomis, postą palikusiam prezidentui ir jo šeimai bus užtikrinamas neliečiamumas, garantuojama apsauga iki gyvos galvos ir suteikiama teisė naudotis valstybei priklausančiu nekilnojamuoju turtu.

Nei buvusiam prezidentui, nei jo šeimos nariams neteks prisiimti atsakomybės už bet kokius nusikaltimus, įvykdytus vadovavimo šaliai laikotarpiu.

Užtikrinamas turto, nuosavybės, susirašinėjimo neliečiamumas ir teisė į apsaugą iki gyvos galvos, rašo „The Moscow Times“.

Buvęs prezidentas bus laidojamas biudžeto lėšomis, be to, palikęs šalies vadovo postą jis automatiškai taps Baltarusijos Respublikos Nacionalinio Susirinkimo delegatu ir Baltarusijos Respublikos Tarybos nariu iki gyvos galvos.

Dokumentas, kuriame surašytos pataisos, svetainėje nepublikuojamas, tačiau jį galima surasti interneto archyvuose.

2022 metais Baltarusijoje buvo surengtas referendumas dėl konstitucijos pataisų, išplečiančių respublikos prezidento, Baltarusijos Respublikos Nacionalinio Susirinkimo ir Baltarusijos Respublikos Tarybos teises. Vis dėlto kiek anksčiau, 2021 metais, per valstybinių apdovanojimų teikimo jėgos struktūrų atstovams ceremoniją A. Lukašenka išreiškė nenorą iki gyvos galvos likti Baltarusijos Respublikos prezidentu.

„Taip, tai visiška kvailystė. Jei atvirai, norėčiau bent kelerius metus pagyventi normalų gyvenimą. Juk tokio negyvenau. Net ir nedidelis vadovas puikiai supranta, ką reiškia gyventi vadovo gyvenimą. Nuo ryto iki vakaro tenka patirti tokį krūvį ir spaudimą, kad didesnį sunku įsivaizduoti. Todėl klausti reikia ne apie mane, o apie tai, kas bus po to“, – pasakė tada A. Lukašenka.

2020 metais, nepaisydamas visuotinių piliečių protestų prieš įvykusių rinkimų rezultatus, A. Lukašenka įžengė į septintą kadenciją. 2025 metais jo kadencija pasibaigs, tačiau Baltarusijoje prezidento kadencijos nėra ribojamos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)