Minskas atlieka svarbų vaidmenį Rusijos plataus masto kare prieš Ukrainą, Maskvai naudojantis Baltarusijos teritorija vykdant kaimyninės šalies puolimą. Rusija ir Baltarusija taip pat rengia bendras karines pratybas, o tai kursto nuogąstavimus, kad Baltarusijos kariai gali įsitraukti į Rusijos vykdomą invaziją. Birželį, motyvuojant tariamu „atgrasymu“, į Baltarusiją buvo atgabentos Rusijos branduolinės galvutės.

Interviu valstybinei naujienų agentūrai „BelTA“ A. Lukašenka pareiškė, kad Baltarusija esą „niekada neįsitrauks į šį karą“, nebent ukrainiečiai kirs jos sieną.

Nepaisant to, A. Lukašenka pridūrė, kad jo šalis ir toliau padės savo sąjungininkei Rusijai. A. Lukašenka interviu perspėjo, esą jei bus provokuojama, Baltarusija „reaguos visomis turimomis priemonėmis“, įskaitant branduolinius ginklus.

Aliaksandras Lukašenka

Pasak A. Lukašenkos, jei Baltarusija bus puolama, šalis nedels.

„Jei Lenkija, Lietuva, Latvija imsis agresijos mūsų šalį, mes akimirksniu atsakysime viskuo, ką turime. Žinai, kad mes kai ką turime. Ir tokio smūgio jūs tikrai nenorėtumėte“, – kalbėjo A. Lukašenka.

„Branduolinius ginklus atsivežėme ne tam, kad ką nors pagąsdintume, – kalbėjo A. Lukašenka. – Taip, branduoliniai ginklai yra stipri atgrasymo priemonė. Tačiau tai yra taktiniai, o ne strateginiai branduoliniai ginklai. Būtent dėl to nedelsdami juos panaudosime, jei prieš mus bus pradėta agresija.“

Šiuo metu nežinoma, kokia Rusijos branduolinio arsenalo dalis buvo perkelta į Baltarusiją. Nepaisant to, JAV žvalgybos pareigūnai liepą pareiškė nemanantys, kad A. Lukašenkai bus patikėta šios ginkluotės kontrolė – ji veikiausiai išliks Rusijos rankose.

Prabilo apie prieš karą išsakytą Putino prašymą

A. Lukašenka per interviu tvirtino iš anksto nežinojęs apie Rusijos invaziją į Ukrainą 2022 metų vasario 24 dieną, tačiau likus kelioms dienoms iki Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas esą paprašė A. Lukašenkos jį „pridengti jį, jei kas nutiktų“.

„Prisiekiu jums, kad mes neturėjome pokalbio apie tai, jog Rusija imsis kokių nors veiksmų prieš Ukrainą“, – tikino jis.

Pasak A. Lukašenkos, likus kelioms dienoms iki invazijos jie susitiko su V. Putinu, kuris jam pasakė: „Klausyk, Saša, žinai, tokia situacija, jei, neduok Dieve, kas atsitiks, mes sąjungininkai... Na, visko gali būti. Pridenk mane, prašau.“ A. Lukašenka teigė manantis, kad V. Putinas „bijojo dūrio į nugarą iš Vakarų“.

Anksčiau A. Lukašenka sakė, kad V. Putinas jį apie invaziją įspėjo iki jos likus kelioms valandoms, vasario 24-osios naktį. Baltarusijos lyderis pripažino, kad Rusijos kariuomenė įsiveržė į Ukrainos teritoriją ir iš Baltarusijos. Jis pripažino, kad Minskas padeda Rusijai kare, tačiau pareiškė, kad Baltarusijos kariuomenė jame nedalyvaus, nebent Ukraina užpultų Baltarusiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)