„Dabar yra susiklosčiusi unikali situacija (aš tą matau ir intuityviai jaučiu), kai galima padaryti galą šiam konfliktui. Kito tokio momento gali nebūti“, – A. Lukašenkos žodžius cituoja leidinys „BelTA“.

A. Lukašenka taip pat pareiškė, kad Maskvos karas su Kyjivu vyksta „dėl Rusijos saugumo, dėl to, kad niekada iš Ukrainos teritorijos nebūtų vykdoma agresija Rusijos atžvilgiu“.

Pasak A. Lukašenkos, Rusijos valdžia net dabar, lygiai kaip pirmosiomis karo dienomis, yra pasirengusi žengti žingsnius taikos derybų link, tačiau Ukraina, neva atkakliai raginama Vakarų ir amerikiečių, „atmetė jau parengtą, ant stalo padėtą planą“.

A. Lukašenka mano, kad, įsiplieskus konfliktui tarp JAV ir Kinijos, apie ukrainiečius visi pamirštų, todėl derėtis esą būtina dabar.

„Štai kodėl nėra kito kelio, kaip jau dabar pradėti taikos derybas. Be jokių išankstinių sąlygų. Reikia bandyti tartis su ukrainiečių karo vadais. Volodia Zelenskis – žmogus neblogas, bet baisiai nepatyręs. Aplodismentai jį nuramina, jis jaučiasi labai patenkintas.

Tačiau aplodismentai, žinia, gali būti toli gražu ne nuoširdūs. Jis turi šitai prisiminti. Štai jis nuvyko į Vakarus ir visi ten jį pasitinka šūksniais „Valio“ ir aplodismentais. Bet aš noriu priminti jam, kaip buvo su Michailu Sergejevičiumi Gorbačiovu. Jis irgi važinėjo į Vakarus, jam irgi visi plojo, ir kuo tai baigėsi? Lygiai tas pats nutiks ir čia“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Baltarusijos diktatorius ukrainiečius pavadino „nuostabia, gera tauta“, todėl esą reikia sutikti su Kremliaus sąlygomis, kad būtų sustabdytos piliečių žūtys.

A. Lukašenka vasario 28 dieną vyksta į Kiniją valstybinio vizito, šeštadienį pranešė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

„Kinijos prezidento Xi Jinpingo kvietimu Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka su valstybiniu vizitu lankysis Kinijoje vasario 28–kovo 2 dienomis“, – pranešė atstovė spaudai Hua Chunying.

A. Lukašenka yra artimas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas ir remia Maskvos invaziją į Ukrainą. Baltarusija yra finansiškai ir politiškai priklausoma nuo kaimynės.

Kinija yra pasirengusi bendradarbiauti su Baltarusija, kad sustiprintų abipusį politinį pasitikėjimą, penktadienį per pokalbį telefonu savo kolegai Baltarusijoje Sergejui Aleinikui sakė Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas, teigiama Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Pernai rugsėjį Uzbekistano Samarkando mieste susitikę Xi Jinpingas ir A. Lukašenka paskelbė apie strateginę abiejų šalių partnerystę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)