Užsienio reikalų sekretorė Liz Truss socialiniame tinkle „Twitter“ parašė esanti „labai susirūpinusi“ šią savaitę priimtais sprendimais uždrausti grupę, sakydama, kad ji „nenuilstamai dirbo dešimtmečius“, siekdama užtikrinti, kad sovietmečio piktnaudžiavimai niekada nebūtų pamiršti, o „jos uždarymas yra dar vienas bauginantis smūgis saviraiškos laisvei Rusijoje“.

Trečiadienį Maskvos miesto teismo teisėjas Michailas Kazakovas prokurorų prašymu nurodė likviduoti „Memorial“ žmogaus teisių centrą, kovojantį su šiomis dienomis Rusijoje daromais teisių pažeidimais.

Prokurorai apkaltino centrą nežymint savo publikacijų „užsienio agento“ etikete, kuri yra privaloma iš užsienio finansuojamoms organizacijoms.

Antradienį šalies Aukščiausiasis Teismas nurodė likviduoti „Memorial International“ – pagrindinę organizacijos struktūrą, dokumentuojančią sovietų diktatoriaus Josifo Stalino laikais vykdytus valymus, o savo plačius archyvus saugojančią Maskvoje.

Abiem teismo procesais prieš „Memorial“ Rusijoje užbaigiami metai, prasidėję Vladimiro Putino garsiausio kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimu. Opozicijos aktyvistų nuomone, šie procesai galutinai laidoja prieš 30 metų prasidėjusios posovietinės demokratizacijos procesą.

„Memorial International“ pažadėjo surasianti „teisinių būdų“ savo darbui tęsti ir nurodė: „Memorial“ nėra organizacija, tai net ne socialinis judėjimas. „Memorial“ yra Rusijos piliečių poreikis žinoti tiesą apie jos tragišką praeitį, apie daugelio milijonų žmonių likimą.“