Pavojaus varpai dėl Ispanijos

Daugiausia nerimo dabar kelia Ispanija, mat situacija šalyje sparčiai blogėja. Naujausiais duomenimis, bendras aukų skaičius tapo didesnis nei Kinijoje, šios pandemijos pirminiame židinyje.

Vyriausybė sparčiai besivystančios epidemijos statistiką pateikė jau 11-ą dieną laikantis beprecedenčių karantino priemonių, turinčių pažaboti ligos plitimą. Kaip pranešama, per pastarąją parą mirė dar 738 koronavirusu užsikrėtę žmonės. Iš viso šalyje nustatyta 47 610 užsikrėtimo koronavirusu atvejų, informavo Sveikatos apsaugos ministerija.

Iš viso pasaulio šalių didesnis mirusiųjų skaičius didesnis yra tik Italijoje. Kinijoje, kur viruso protrūkis prasidėjo praėjusių metų pabaigoje, nuo koronaviruso mirė 3 281 žmogus.

Elpais.com skaičiuoja, kad mirčių nuo sparčiai plintančio SARS-CoV-2 viruso skaičius Ispanijoje šį pirmadienį pasiekė 2182. Tai reiškia, kad Ispanijai užteko vos trijų dienų, kad penktadienį užfiksuotas tūkstančio mirčių skaičius padvigubėtų. Netgi Kinijoje ar Italijoje – dviejose labiausiai šios pandemijos paveiktose pasaulio valstybėse – mirčių skaičius neaugo taip sparčiai.

Be to, Ispanijoje pastebima, kad, palyginti su Italija, teritoriškai virusas plinta gerokai plačiau. Abiem atvejais apie 90 proc. iš pirmųjų šimto mirčių buvo užfiksuota trijuose regionuose. Italijoje tai buvo Lombardija, Emilija-Romanija ir Venetas. Ispanijoje pirmieji protrūkiai užfiksuoti Madrido, La Riochos (abiejose vietovėse protrūkis prasidėjo tuo pačiu metu) ir Aragono regionuose.

Kaip rašo elpais.com, daugiau nei 80 proc. iš daugiau nei šešių tūkstančių mirčių Italijoje yra tuose pačiuose regionuose, ši tendencija išlieka ir toliau. Ispanijoje ši dalis sumažėjo iki 65 proc. Taip yra todėl, kad, skirtingai nei Italijoje, kur likusiose teritorijose mirčių procentas tebėra santykinai nedidelis, Ispanijoje atvejų skaičius ėmė sparčiai augti keliuose regionuose – Katalonijoje, Kastilijoje ir Leone bei Kastilijoje-La Mančoje. Kiek mažesnis atvejų augimas užfiksuotas Valensijos regione.

„Grupėje regionų, kuriuose nepasiektas didelis atvejų skaičius, praėjusią savaitę užfiksuotas pastebimas mirčių skaičiaus augimas. Tokio reiškinio Italijoje nebuvo“, – aiškina Danielis Lopezas Acuna, Andalūzijos Visuomenės sveikatos universiteto docentas ir buvęs Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Sveikatos krizių veiksmų programos vadovas.

Ekspertas įsitikinęs, kad taip yra, nes „Italijoje, nustačius pirmuosius protrūkius, gyventojų judėjimas sumažintas, o Ispanijoje gyventojų judrumas buvo labai intensyvus netgi prieš pat paskelbiant nepaprastąją padėtį“.

Nors ekspertai mano, kad „dar per anksti daryti moksliniais duomenimis paremtas išvadas“, Ispanijos epidemiologų sąjungos prezidentas Pere Godoy taip pat atkreipia dėmesį į laikotarpį prieš nepaprastosios padėties paskelbimą.

„Manau, buvo padaryta klaida leidžiant plačią geografinę sklaidą, vykusią prieš izoliacijos įvedimą, – tai galėjo palengvinti viruso plitimą“, – aiškina P. Godoy.

Kitas veiksnys, į kurį D. Lopezas Acuna atkreipia dėmesį, yra „iš Italijos atvežti atvejai, kurių neabejotinai buvo Ispanijoje dar prieš nustatant vietinius užsikrėtimus“. „Šių atvejų judėjimas tikrai buvo intensyvesnis ir labiau išplitęs negu tų, kurie atvežti iš Kinijos į Italiją. Tai paaiškina dabartinį atvejų skaičiaus augimą minėtuose regionuose“, – aiškino D. Lopezas Acuna.

Joanas Ramonas Villalbi, Ispanijos visuomenės sveikatos ir sveikatos administracijos organizacijos (SESPAS) narys ir buvęs prezidentas, yra įsitikinęs, kad įtakos esamai situacijai turėjo ir Ispanijos bei Italijos skirtumai. „Panašu, jog Ispanijoje valstybės mastu asmenų judėjimas yra intensyvesnis nei Italijoje, o ši pasižymi didžiuliais skirtumais tarp šalies šiaurės ir pietų“, – dėsto ekspertas.

Tai paaiškintų, tarkime, kodėl tokiame daug gyventojų turinčiame regione kaip Sicilija, kuriame gyvena daugiau nei penki milijonai žmonių, sekmadienio duomenimis, užfiksuotos tik trys mirtys nuo koronaviruso. Tačiau tai nepaaiškina, kodėl kitas Italijos regionas Toskana, kuriame yra 3,8 milijono gyventojų, taip pat patyrė gerokai mažesnį poveikį.

Todėl ekspertai prieina prie išvados, kad šio reiškinio, kai Ispanijoje mirčių skaičius auga itin sparčiai, priežastis yra visų minėtų veiksnių „derinys“.

Ispanijai pradėjus tirti daugiau šalies gyventojų dėl galimo užsikrėtimo koronavirusu, antradienį užsikrėtusiųjų skaičius šoktelėjo 20 procentų. Mirusiųjų skaičius per tą patį laikotarpį taip pat išaugo 27 procentais.

Nepaisant kovo 14 dieną paskelbto visuotinio karantino, kuris turėtų būti pratęstas iki balandžio 11 dienos, užsikrėtimų ir mirčių skaičius toliau auga. Pareigūnai perspėja, kad ši savaitė bus ypač sunki.

„Mes artėjame prie piko“, – sakė Sveikatos apsaugos ministerijos nepaprastosios situacijos koordinatorius Fernando Simonas, paskelbęs naujausius skaičius.

Sveikatos priežiūros pareigūnai tikisi, kad netrukus paaiškės, ar visuotinis karantinas daro trokštamą poveikį.

Madrido regione užregistruota kiek mažiau nei trečdalis visų užsikrėtimo atvejų – 14 597 – ir 1 825 mirtys, arba 53 proc. mirčių visoje šalyje.

Dėl milžiniško sergančiųjų skaičiaus ligoninės atsidūrė ant krizės ribos, kariuomenė įkūrė didžiulę karo lauko ligoninę Madrido parodų centre IFEMA, kuriame jau dabar yra 1 500 lovų. Planuojama išplėsti ligoninės pajėgumus, kad joje galėtų būti gydoma iki 5 500 žmonių.

Miesto laidojimo paslaugų tiekėjai tai pat perkrauti darbu, todėl ledo rūmai „Palacio de Hielo“ paversti laikinu morgu.

Paprašė NATO pagalbos

Ispanijos ginkluotosios pajėgos antradienį paprašė NATO humanitarinės pagalbos kovojant su naujojo koronaviruso epidemija, šalyje su šia liga siejamų mirčių skaičiui išaugus iki 2,8 tūkst., o bendram patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičiui priartėjus prie 40 000.

Pandemijai išplitus visame pasaulyje Ispanija tapo viena labiausiai jos paveiktų šalių ir yra trečia pagal mirusių pacientų skaičių.

Nepaisant beprecedenčių karantino priemonių, įvestų kovo 14-ąją, tiek mirčių, tiek užsikrėtimų skaičiai toliau auga, todėl Ispanijos kariuomenė buvo pakviesta prisidėti prie pastangų pažaboti ligos plitimą.

Tarnybos suintensyvino testavimą, todėl žmonių, kuriems per vieną parą buvo diagnozuota infekcija COVID-19, skaičius padidėjo beveik 20 proc. (iki 39 673), nurodė Sveikatos apsaugos ministerija.

Medicinos tarnybos sakė, kad artimiausiu laiku turėtų paaiškėti, ar karantinas davė pageidaujamų rezultatų.

„Ši savaitė labai sunki, esame pirmojoje viruso įveikimo stadijoje. Tai fazė, kai artėjame prie epidemijos piko“, – televizijos transliuotoje spaudos konferencijoje kalbėjo sveikatos apsaugos ministras Salvadoras Illa.

Kaip ir daugelis kitų šalių, Ispanija susiduria su medicinos priemonių, reikalingų tyrimams, gydymui ir tiesiogiai su pacientais dirbančių medikų apsaugai, stygiumi.

Savo pranešime NATO nurodė, kad Ispanijos kariuomenė paprašė „tarptautinės pagalbos“ ir tikisi gauti medicinos atsargų, galinčių padėti užkirsti kelią virusui plisti tiek tarp ginkluotųjų pajėgų narių, tiek tarp civilių gyventojų.

JAV irgi artėja prie liūdnos ribos

Jungtinėse Valstijose iki trečiadienio vidurnakčio Grinvičo laiku patvirtintų užsikrėtimų naujuoju koronavirusu atvejų skaičius peržengė 55 tūkst., iš jų beveik 800 žmonių mirė, pranešė sveikatos apsaugos tarnybos.

Kaip rodo Johnso Hopkinso universiteto skelbiama statistika, šalyje patvirtinti 55 222 koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejai, iš jų 354 pacientai jau pasveiko.

Dar mažiausiai 797 užsikrėtusieji mirė.

Epidemija labiausiai paveikė Niujorko valstiją, kur nustatyti 26 348 užsikrėtimo COVID-19 atvejai, taip pat Naująjį Džersį (3 675), Kaliforniją (2 617), Vašingtono valstiją (2 469), Mičiganą (1 791), Ilinojų (1 535) ir Floridą (1 467). Niujorko valstijoje mirė 271 šia liga užsikrėtęs žmogus.

Pirmadienį JAV vyriausiasis gydytojas Jerome Adamsas prognozavo, kad artimiausiomis dienomis šalyje susirgimų pandeminio koronaviruso infekcija smarkiai pagausės.

„Noriu, kad Amerika suprastų, jog šią savaitę viskas pakryps į bloga“, – televizijai „NBC News“ sakė jis.

Pasak J. Adamso, liga sparčiai plinta Jungtinėse Valstijose, nes daugelis žmonių, ypač jaunesnių, nepakankamai rimtai vertina šią grėsmę ir nesilaiko raginimų pasilikti namuose bei vengti tiesioginių kontaktų su kitais žmonėmis.

Prancūzijoje aukų padaugėjo iki 1 100

Prancūzijoje mirė dar 240 pandeminiu koronavirusu užsikrėtusių žmonių, antradienį pranešė vyriausiasis sveikatos apsaugos pareigūnas Jerome Salomonas.

Bendras su susirgimu COVID-19 siejamų aukų skaičius šalyje padidėjo iki 1 100.

J. Salomonas žurnalistams sakė, kad Prancūzijoje iš viso užregistruota 22,3 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų. Iš jų 10 176 žmonės buvo hospitalizuoti, o 2 516 pacientų taikomos intensyviosios terapijos priemonės.

Pasak pareigūnų, skelbiami užsikrėtusiųjų skaičiai yra daug mažesni už tikruosius, nes paprastai testai atliekami tik tiems, kuriems pasireiškia rimtų simptomų.

Italijos pareigūnas: užsikrėtusiųjų gali būti 10 kartų daugiau

Italijoje sergančiųjų COVID-19 skaičius gali būti 10 kartų didesnis už oficialų, antradienį pareiškė šalies Civilinės saugos agentūros vadovas Angelo Borrelli.

Remiantis jo skaičiavimais, tai reikštų, kad Italijoje yra daugiau nei 600 tūkst. infekuotųjų naujuoju koronavirusu (pirmadienį sergančiųjų buvo 63 967), pranešė CNN. Šis faktas galėtų paaiškinti, kodėl Italijoje mirtingumas nuo COVID-19 gerokai didesnis nei kitose valstybėse.

Vadovaujantis Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) statistiniais duomenimis, kovo 22 d. mirtingumas Italijoje buvo didesnis nei 9 proc.

Jeigu šalyje iš tikrųjų yra 10 kartų daugiau užsikrėtusiųjų naujuoju koronavirusu, tuomet tikrasis mirtingumas siekia 0,9 proc. Šis skaičius – kur kas artimesnis kitų šalių mirtingumo rodikliams. Pavyzdžiui, Pietų Korėjoje jis yra 0,6 proc.

Antradienį Civilinės saugos agentūros pateiktoje informacijoje matyti nežymus naujų atvejų skaičiaus mažėjimas antrą dieną iš eilės, bet tik „per ateinančias kelias valandas pamatysime, ar kreivė iš tikrųjų pradėjo leistis“, – sakė A. Borrelli.

Visgi antradienio vakarą Italija pranešė apie didelį naujų mirčių nuo koronaviruso augimą: šalyje užfiksuoti dar 743 mirties atvejai; šis šuolis sulaužė dviejų dienų tendenciją, suteikusią vilčių, kad epidemija gali imti slopti.

Toks mirčių skaičius buvo antras didžiausias užregistruotas Italijoje nuo krizės pradžios, tačiau civilinės saugos agentūra teigė, kad, nors naujų mirties atvejų pirmadienį padaugėjo, infekcijos plitimas lėtėja.

„Reikia įsigyti daugiau plaučių ventiliavimo aparatų, o apsauginės veido kaukės turi būti parduodamos ties kiekvienu gatvės kampu“, – teigė Civilinės saugos agentūros vadovas ir pripažino, kad šių gaminių trūksta.