„Mūsų pozicija niekuomet nenukrypo“ nuo „Vienos Kinijos“ politikos, dar sausio 28 dieną pareiškė šalies užsienio reikalų ministras Anže Logaras, parlamentiniam užsienio reikalų komitetui posėdžio metu diskutavus apie pastaruosius premjero Janezo Janšos pareiškimus, kurie, pasak Kinijos, yra „pavojingi“.

Komiteto pirmininkė Monika Gregorčič pabrėžė, kad ekonominių ryšių ir kultūros biuro Slovėnijoje pavadinime bus vartojamas žodis „Taibėjus“, ne Taivanas. Komitetas taip pat vienbalsiai priėmė rezoliuciją, kurioje tvirtinama, kad Slovėnija lieka įsipareigojusi „Vienos Kinijos“ politikai.

„Ši žinutė yra neginčijama, ją siunčia daugelis politikos žaidėjų ir šiuo klausimu besirūpinantis parlamentinis komitetas“, – teigė politikas Matjažas Nemecas iš opozicinės Socialdemokratų partijos.

Komiteto posėdis vyko po to, kai J. Janša interviu vienam Indijos transliuotojui pareiškė, kad Slovėnija derasi su Taivanu dėl galimybės „apsikeisti atstovybėmis“. Jis interviu metu naudojo žodį „Taivanas“, ne „Taibėjus“.

Janezas Janša

Jis taip pat sukritikavo Kinijos tvarkymąsi su koronaviruso protrūkiu Uhane ir bandymus susidoroti su Lietuva. Šie jo komentarai sulaukė griežtos Kinijos kritikos.

J. Janša interviu Indijos televizijos kanalui „Doordarshan“ pavadino Taivaną „demokratine šalimi“. Politikas kritikavo Pekino poziciją Taivano atžvilgiu ir pareiškė, jog Liubliana planuoja atidaryti Taivano atstovybę, siekdama stiprinti ekonominį bendradarbiavimą su sala. „Žinoma, ji nebus ambasados lygio, – sakė J. Janša. – Ji bus tokio pat lygio, kaip ir daugelyje ES šalių“.

Sausio 19 d. oficialus KLR užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas pranešė, kad Kinija reiškia Slovėnijai griežtą protestą dėl premjero J. Janšos žodžių, „remiančių Taivano nepriklausomybę“. Pasak Zhao Lijiano, pavojingi Slovėnijos politiko pasisakymai atvirai meta iššūkį „vienos Kinijos“ principui ir remia Taivano nepriklausomybę.

Po kelių dienų Slovėnijos prezidentas Borutas Pahoras pareiškė manantis, kad Taibėjaus atstovybės atidarymas šalyje prisidėtų prie ekonominių santykių plėtros.

Tai pranešė Slovėnijos naujienų agentūra (STA), remdamasi iš prezidento administracijos gautu atsakymu į klausimą, ar valstybės vadovas informuotas apie ministro pirmininko J. Janšos pareiškimą dėl Taivano.

„Taibėjus turi savo ekonomines atstovybes 20-yje Europos Sąjungos šalių. Idėja atidaryti tokią atstovybę Slovėnijoje nėra nauja. Prezidentas tai laiko paskata plėtoti ekonominius santykius“, – atsakė prezidento administracija.

Kaip pažymi STA, B. Pahoras specialiai pabrėžė skirtumą tarp Taibėjaus ir Taivano. ES šalys turi atstovybes Taibėjuje, o ne Taivane. Prieš atstovybių atidarymą Taivane griežtai protestuoja Kinija, laikanti salą savo teritorijos dalimi.

Taivano vyriausybė sveikino Slovėnijos premjero komentarus.

„Ministras pirmininkas Janezas Janša yra geras Taivano draugas ir nekart lankėsi Taivane. Užsienio reikalų ministerija sveikina ir nuoširdžiai dėkoja už jo įžvalgias pastabas svarbiais tarptautiniais klausimais“, – sakė salos URM atstovė spaudai Joanne Ou.

Slovėnija – buvusi Jugoslavijos valstybė, įstojusi į ES 2004 m., priklauso bendradarbiavimo su Kinija grupei „17 + 1“, kuri buvo sukurta 2012 m. Kinijos investicijoms Vidurio ir Rytų Europos šalyse skatinti.

Pernai priimtas Lietuvos sprendimas leisti Taivanui atidaryti atstovybę savo vardu papiktino Pekiną, lapkritį jis sumenkino diplomatinius ryšius su Baltijos valstybe ir įvedė prekybos embargą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)