„Tikrai norėjome, kad Lenkijos moterys ir vyrai, ėję balsuoti su tokia viltimi, pamatytų, jog (...) nuo šiol esame pasirengę prisiimti atsakomybę už savo tėvynę ir ateinančius metus“, – žurnalistams sakė opozicijos kandidatas į premjerus Donaldas Tuskas.

Praėjus trims savaitėms po aiškaus opozicinio aljanso triumfo Lenkijos parlamento rinkimuose, prezidentas Andrzejus Duda dar labiau atidėjo valdžios perdavimą, kadangi šią savaitę priėmė kontroversišką sprendimą, palankų dešiniojo sparno partijai „Teisė ir teisingumas“ (PiS).

A. Duda pareiškė, kad dabartiniam ministrui pirmininkui Mateuszui Morawieckiui bus suteikta pirmoji galimybė suformuoti vyriausybę, nors šio atstovaujama PiS neturi daugumos parlamente.

Spalio 15 dieną surengtuose rinkimuose PiS užėmė pirmą vietą, tačiau prarado daugumą. Dabar yra stipriai abejojama, kad jai pavyks rasti pakankamai stiprių koalicijos partnerių.

Daugiausiai vietų parlamente užsitikrino opozicinė liberali Piliečių koalicija (KO), vadovaujama buvusio premjero ir Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko, ir dar dvi kitos opozicinės partijos – konservatyvus Trečiasis kelias bei aljansas Naujoji kairė. Šios trys partijos jau deda pastangas sudaryti koalicinį susitarimą.

A. Duda pirmadienį tikino, kad paprasčiausiai laikosi tradicijos patikėti vyriausybės formavimo misiją didžiausios partijos parlamente lyderiui, nepaisant to, jog M. Morawieckis greičiausiai patirs nesėkmę.

A. Duda yra buvęs PiS narys, tačiau dirbdamas prezidentu jis laikosi nešališkumo principo.

Analitikai mano, kad naujausias sprendimas Lenkijoje gali lemti dar keletą politinio nestabilumo savaičių.

Po rinkimų opozicijos politikai Varšuvoje ne kartą išreiškė susirūpinimą, kad prezidentas gali atidėti pokyčius vyriausybėje, jog PiS galėtų išlikti valdžioje dar mėnesį ar du.

A. Duda jau yra nustatęs naujo parlamento inauguracinės sesijos datą – pirmasis posėdis numatytas lapkričio 13 dieną.

Jei M. Morawieckis patirs nesėkmę, A. Duda turės kreiptis į D. Tuską.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją