Jei parlamentas nepritars, ateis buvusio premjero Donaldo Tusko vadovaujamų proeuropietiškų liberalų eilė sudaryti vyriausybę.

Dešiniųjų „Teisės ir teisingumo“ partija (PiS) per visuotinius rinkimus spalio 15 d. laimėjo daugiausiai balsų, tačiau nepakankamai, kad turėtų aiškią daugumą parlamente. „Mes vykdome konstitucinį paprotį pristatydami vyriausybę, sudarytą rinkimus laimėjusios partijos“, – po ministrų pristatymo per oficialią ceremoniją sakė prezidentas Andrzejus Duda.

Opozicijos lyderio D. Tusko liberalus Piliečių koalicijos blokas per rinkimus liko antras, bet kartu su dviem nedidelėmis partijomis – centro Trečiuoju keliu ir Kairiaisiais – užsitikrino 248 įstatymų leidėjų daugumą 460 vietų parlamente.

Su konservatoriais susijęs A. Duda pirmiausia suteikė progą PiS sudaryti naująją vyriausybę. Pirmadienį pristatytame ministrų kabinete yra keli gerai žinomi politikai, tarp jų gynybos ministru liekantis Mariuszas Blaszczakas. Pusė kabineto narių būtų moterys.

Dabar D. Tusko Europos Sąjungai palankaus aljanso kontroliuojamas parlamentas per dvi savaites turi balsuoti dėl PiS mažumos vyriausybės. Plačiai manoma, kad PiS pralaimės balsavimą, nes parlamente turi tik 194 vietas, stebėtojai atkreipia dėmesį, kad partija stokoja perspektyvių koalicijos partnerių.

Buvęs ministras pirmininkas ir buvęs Europos Vadovų Tarybos pirmininkas D. Tuskas apkaltino A. Dudą žaidžiant žaidimus tik tam, kad laimėtų laiko, siekiant „pavogti dar porą dienų“. Per mitingą anksčiau šį mėnesį D. Tuskas sakė šalininkams, kad šis žingsnis „nieko nepakeis“, ir leido suprasti, jog galiausiai pats vėl taps vyriausybės vadovu.

D. Tuskas buvo ministras pirmininkas iki 2014 m., kitais metais PiS laimėjo visuotinius rinkimus ir nuo to laiko yra valdžioje.