Pratybos „Slibinas 24“ (angl. Dragon 24 ) vyks netoli Korženievo miesto, esančio už maždaug 100 km nuo Gdansko. Varšuva pranešė, kad beveik 15 000 jose dalyvaujančių karių bus iš Lenkijos.

Pontoniniu tiltu keliantis per Vyslą bus išbandomas sausumos, jūrų, oro ir kibernetinių pajėgų gebėjimas plataus masto karinės krizės metu dirbti išvien, pranešė Lenkijos ginkluotosios pajėgos.

Vis daugiau oficialių asmenų Europoje perspėja, kad Rusija galėtų būtų pasirengusi artimiausiais metais išmėginti NATO sąjungininkių solidarumą.

Ginčai dėl Vakarų aljanso parengties dar labiau įsismarkavo po to, kai Rusija prieš dvejus metus užpuolė Ukrainą.

Lenkija yra viena iš ištikimiausių Ukrainos rėmėjų ir iš kaimyninės šalies yra priėmusi beveik milijoną pabėgėlių. Be to, šalis atlieka Vakarų tiekiamos karinės pagalbos logistikos mazgo funkcijas.

Dėl savo geografinės padėties ši ES ir NATO narė jaučia ypač didelę Rusijos grėsmę. Nemažai lenkų baiminasi, kad vieną dieną juos gali ištikti ukrainiečių likimas.

Lenkija pastaruoju metu yra daug investavusi į ginkluotės sistemas, o gynybai skiria maždaug 4 proc. savo bendrojo vidaus produkto.

Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas pastaruoju metu sakė, kad į rusų prezidento Vladimiro Putino grasinimus Vakarams derėtų žiūrėti „labai rimtai“.

Pratybos „Slibinas 24“ vyksta platesnio masto NATO pratybų „Tvirtas gynėjas“ (angl. Steadfast Defender ) rytiniame aljanso sparne kontekste. „Tvirtas gynėjas“ – didžiausios aljanso pratybos nuo Šaltojo karo laikų.

Vysla prasideda pietiniame Lenkijos regione esančiuose kalnuose ir šiaurėje įteka į Baltijos jūrą, savo kelyje kirsdama ne vieną didmiestį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją