Paieškos darbai vyksta maždaug 65-ojo geležinkelio linijos Vroclavas-Valbžychas kilometro apylinkėse. Juos atlieka firma XYZ, priklausanti Piotrui Koperiui ir Andreasui Richteriui, kurie pernai rugsėjį ir paskelbė apie neva numanomą traukinio radimvietę.

Į paieškos darbus įtraukta bemaž 60 žmonių. Tarp jų - ir išminuotojai, chemikai, geologai bei archeologai. Iki šiol nieko nerasta, kas liudytų apie tunelio buvimą, kuriame turėtų būti Antrojo pasaulinio karo laikų vokiečių traukinys, prikimštas lobių.

Kaip teigė firmos XYZ atstovas Andrzejus Gaikas, šeštadienį prie geležinkelio sankasos buvo tvarkoma aplinka po dviejų iškastų štolnių. "Turime jas užpilti ir palikti vietovę tokią, kokią radome", - sakė A. Gaikas.

Praėjusią savaitę ieškotojai iškasė dvi dideles štolnes. Abi jos yra šešių metrų gylio ir kerta geležinkelio pylimo sankasą iki jos pamato. Abiem atvejais susidurta su dumblo sluoksniu. Pradžioje tai suteikė vilčių, nes, kaip teigė ieškotojai, šia mase vokiečiai naudojosi siekdami apsaugoti objektus - bunkerius ir tunelius - nuo bombardavimo. Vėliau vis dėlto patvirtinta, kad dumblo sluoksnis - tai ledynmečio palikimas. Anot paieškos aktyvistų, dumblo sluoksnis georadaruose atrodė kaip tunelio skliautas.

A. Gaikas informavo, kad šeštadienį planuoti gręžimo darbai toje vietoje, kur iki šiol dar nebandyta kasti, perkelti pirmadieniui.

P. Koperis ir A. Richteris apie vadinamąjį "auksinį traukinį" prabilo praėjusių metų rugsėjį. Tai sukėlė didžiulį susidomėjimą Lenkijoje ir užsienyje. Kaip rašė žiniasklaida, Valbžycho apylinkėse turėtų būti paslėptas Antrojo pasaulinio karo metų traukinys. Be kita ko, pasklido kalbos, kad tai galėtų būti legendinis traukinys su auksu ir brangenybėmis, karo pabaigoje nacių išvežtomis iš Vroclavo. Vis dėlto, daugelio ekspertų nuomone, "auksinis traukinys" su tokiu kroviniu - tai legenda.

2015 m. gruodį Valbžycho magistrato leidimu neinvazinius tyrimus atliko Krokuvos mokslininkai ir firma XYZ. Mokslininkų raporte pabrėžta, kad nurodytoje vietoje galbūt ir yra užkastas geležinkelio tunelis, tačiau traukinio jam nėra. Savo ruožtu firma XYZ savo raporte pareiškė, kad ištirtame grunte yra anomalijų, galinčių liudyti apie tai, kad po žeme yra Antrojo pasaulinio karo laikų geležinkelio sandėlis.

Neabejojama, kad naciai netoli Valbžycho aplink Ksiažo pilį karo belaisviams buvo nurodę įrengti milžinišką požeminę tunelių sistemą. Teritorijoje turėjo būti įrengta būstinė Adolfui Hitleriui.