Tai pirmadienį pranešė žinybos spaudos tarnyba.

„Vykdydama veiklą, atitinkančią 2002 metų gegužės 24 d. priimtus VSA ir Žvalgybos agentūros įstatus, VSA šiuo metu tikrina visus duomenis, susijusius su galimu Lenkijos piliečių dalyvavimu mūšiuose Ukrainoje“, – pažymėjo spaudos sekretorius Maciejus Karczynskis. „VSA šiuo klausimu kreipėsi į Apygardos prokuratūrą Biekso-Biala mieste“, – pridūrė jis, nepateikdamas jokių detalių.

Apie VSA pradėtą tyrimą dėl lenkų, kurie kovoja separatistų pusėje Rytų Ukrainoje, informuoja ir dienraštis „Rzeczpospolita“.

Dienraščio žiniomis, pirmasis toks tyrimas jau atliekamas Bielsko-Biala mieste, kurio gyventojas, manoma, kovoja separatistų pusėje Donbase. Netrukus tokio pat pobūdžio bylas pradės nagrinėti Katovicų ir Ščecino miestų prokuratūros.

„Rzeczpospolita“ cituoja Biekso-Biala prokurorę Malgorzatą Borkowską, kuri patvirtino, jog yra gauta medžiaga apie miesto gyventoją, kuris „Ukrainoje be atitinkamo sutikimo tarnauja svetimoje karinėje organizacijoje“. Dienraščio duomenimis, kalba gali eiti apie Didžiosios Lenkijos stovyklos organizacijos veikėją.

Pagal Lenkijos įstatymus, už tarnybą užsienio armijoje ar kitoje karinėje organizacijoje gresia laisvės atėmimas nuo 3 mėnesių iki 5 metų.

Pasak M. Borkowskos, Lenkijos tyrėjai pirmiausia domisi 46 metų vyru. Antrajam – 29 metai.