Lenkijos ministras pirmininkas pareiškė, kad verčiau sutelks dėmesį į Lenkijos apsiginklavimą modernesniais ginklais.

Šis žingsnis įvyko didėjant įtampai tarp dviejų šalių.

Antradienį Lenkija iškvietė Ukrainos ambasadorių dėl prezidento Volodymyro Zelenskio komentarų JT.

V. Zelenskis sakė, kad kai kurios tautos vaidino solidarumą su Ukraina, o Varšuva šį pasakymą pasmerkė kaip „neteisingą Lenkijos, kuri remia Ukrainą nuo pirmųjų karo dienų, atžvilgiu“.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis trečiadienį televizijos kreipimesi paskelbė apie sprendimą nebetiekti Ukrainai ginklų.

„Mes nebeperduodame ginklų Ukrainai, nes dabar apginkluojame Lenkiją modernesniais ginklais“, – sakė M. Morawieckis.

Neatmeta, kad pozicija gali keistis


Lenkijos valstybės turto ministras Jacekas Sasinas šį rytą neatmetė, kad nors Lenkija šiuo metu netiekia ginklų Ukrainai, jos pozicija gali keistis.

„Šiuo metu yra taip, kaip sakė ministras pirmininkas, ateityje matysime“, – radijui „Radio Plus“ sakė jis J. Sasinas, komentuodamas M. Morawieckio pareiškimą.

Įtampą tarp Varšuvos ir Kyjivo pakurstė Lenkijos sprendimas uždrausti grūdų importą iš Ukrainos. Varšuva tokį žingsnį žengė siekdama apsaugoti lenkų ūkininkus.

Europos Komisija (EK) 2023 m. gegužę buvo sutikusi apriboti grūdų eksportą į Bulgariją, Vengriją, Lenkiją, Rumuniją ir Slovakiją, siekiant apsaugoti ūkininkus, kurie tvirtino, kad atitinkamas importas vietos rinkose numuša kainas. Priėmus šį sprendimą maisto produktai toliau tranzitu keliaudavo per šių šalių teritoriją, tačiau nebebuvo parduodami vietos rinkose. Nors praėjusį penktadienį EK nurodė, kad stabdo importo draudimą, Lenkija, Vengrija ir Slovakija iš karto paskelbė, jog tam priešinsis. Kyjivas savo ruožtu į tai reagavo pranešdamas, kad pateiks skundą Pasaulio prekybos organizacijai (PPO).

Grūdai Lenkijoje yra jautri tema, šalies kitą mėnesį laukiant rinkimams. Dabartinė dešiniojo sparno vyriausybė turi didelį regionų, kuriuose verčiamasi ūkininkavimu, palaikymą.

Ukrainos ambasadorius buvo iškviestas į Lenkijos URM


Ukrainos prezidentas, kalbėdamas per diskusijas Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos 78-ojoje sesijoje Niujorke, be kita ko, pareiškė, jog jo šalis sunkiai dirba, „kad išsaugotų sausumos kelius grūdų eksportui“.

„Ir nerimą kelia tai, kad kai kas Europoje, kai kurie mūsų draugai Europoje vaidina politiniame teatre solidarumą, kurdami trilerį su grūdais. Gali atrodyti, kad jie vaidina savo vaidmenį, bet iš tikrųjų jie padeda paruošti sceną Maskvos aktoriui“, – sakė V. Zelenskis.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį pranešė, kad „Ukrainos ambasadorius Lenkijoje Vasilis Zvaryčius buvo skubiai iškviestas į URM“. „Ambasadorių priėmė Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretoriaus pavaduotojas Pawełas Jabłońskis“, – sakoma pranešime.

„Viceministras perdavė griežtą Lenkijos protestą dėl prezidento V. Zelenskio pareiškimų JT Generalinėje Asamblėjoje, kad esą kai kurios ES šalys dedasi solidarios, bet netiesiogiai remia Rusiją. Užsienio reikalų ministerijos vadovo pavaduotojas pažymėjo, kad šis teiginys yra neteisingas ir nepagrįstas Lenkijos atžvilgiu, nes mūsų šalis remia Ukrainą nuo pirmųjų karo dienų“, – pabrėžė URM.

Viceministras P. Jabłońskis pareiškė, kad spaudimas Lenkijai daugiašaliuose forumuose ar skundų siuntimas tarptautiniams tribunolams nėra tinkamas būdas spręsti ginčus tarp dviejų šalių.

Anot URM, P. Jabłońskis taip pat pažymėjo, kad šie veiksmai prieš Lenkiją neduos rezultatų, nes Lenkijos Vyriausybės veiksmai lenkų ūkininkų interesams ginti atitinka nacionalinę, ES ir tarptautinę teisę.

„Užsienio reikalų ministerijos vadovo pavaduotojas išreiškė susirūpinimą dėl pastaruoju metu aukščiausių Ukrainos valdžios atstovų skelbiamų pareiškimų, primetančių vienpusį požiūrį į daugiamatę Ukrainos žemės ūkio produkcijos eksporto į kaimynines šalis problemą“, – sakoma Lenkijos URM komunikate.

„Viceministras P. Jabłońskis išsakė lūkestį, kad tiek Ukrainos valdžios vykdoma politika, tiek jos vieša komunikacija atspindės tikrąjį Lenkijos ir Ukrainos santykių pobūdį, atsižvelgiant į precedento neturinčią Lenkijos ir lenkų pagalbą ukrainiečiams ir Ukrainos valstybei, taip pat visą mūsų gero bendradarbiavimo spektrą“, – buvo rašoma pranešime.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija ragino Lenkiją atmesti emocijas


Ukrainos užsienio reikalų ministerija kiek anksčiau paragino Lenkiją nesivadovauti emocijomis ir dialogą dėl grūdų eksporto pasukti konstruktyvia linkme.

Tai buvo rašoma Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovo spaudai Oleho Nikolenkos komentaruose feisbuke, praneša „Ukrinform“.

O. Nikolenka pažymėjo, kad Ukrainos URM buvo išsamiai informuota apie Ukrainos ambasadoriaus susitikimą Varšuvoje su Lenkijos užsienio reikalų viceministru.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas pranešė, jog šio susitikimo metu Ukrainos ambasadorius dar kartą paaiškino Kyjivo poziciją, kad Lenkijos vienašališkai įvestas Ukrainos grūdų importo draudimas Ukrainai yra nepriimtinas. Jis taip pat pažymėjo, kad Lenkijos prezidentas vizito Niujorke metu nekorektiškai palygino Ukrainą su skęstančiu žmogumi.

„Raginame mūsų draugus lenkus atmesti emocijas. Ukraina pasiūlė Lenkijai konstruktyvų būdą grūdų problemai spręsti. Tikimės, kad mūsų pasiūlymai leis nukreipti dialogą konstruktyvia vaga“, – pareiškė O. Nikolenka.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, Ukrainos ambasadorius Lenkijoje Vasilis Zvaryčius trečiadienį buvo iškviestas į Lenkijos užsienio reikalų ministeriją dėl Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio pareiškimo per JT Generalinę Asamblėją, kuris buvo apibūdintas kaip antilenkiškas.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda per spaudos konferenciją Lenkijos žiniasklaidai Niujorke, aiškindamas Varšuvos sprendimą įvesti vienašališkus Ukrainos žemės ūkio produktų importo ribojimus, palygino Ukrainą su skęstančiu žmogumi, kuris ir kitus gali nutempti į dugną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)