Remiantis keletu oficialių šaltinių iš Prancūzijos pateikta informacija, vienas iš redakciją užpuolusių asmenų Saidas Kouachi įtariamas kartu su kitu Prancūzijos piliečiu kelionės į Omaną metu dalyvavęs teroristų rengimo stovyklos mokymuose Jemene 2011 m. 

JAV žvalgybos tarnybos mano, kad šių asmenų dalyvavimas teroristų rengimo stovykloje Jemene kelionės į Omaną metu labai tikėtinas, todėl informavo apie tai kolegas Prancūzijoje, praneša CNN.
Prancūzija savo ruožtu reaguodama į gautą informaciją 2011 m. lapkričio mėn. pradėjo sekti S. Kouachi ir jo brolį Cherifą. Juos sekė Prancūzijos centrinė vidaus žvalgybos direkcija, o vėliau ir teisminė policija – buvo klausomasi S. ir Ch. Kouachi telefoninių pokalbių. 

JAV pareigūnas patvirtino, kad S. Kouachi kelionė 2011 m. truko tris ar daugiau mėnesių. Be to, įtariama, kad šios kelionės metu jis buvo nuvykęs į teroristų rengimo stovyklą Jemene. 

Vis dėlto 2014 m. birželio mėn. S. Kouachi sekimas buvo nutrauktas. Jo brolio Ch. Kouachi sekimas buvo sustabdytas jau anksčiau – 2013 m. pabaigoje. Ch. Kouachi telefoniniai skambučiai parodė, kad jis nėra susijęs su žiauriu ekstremizmu – jo veikla buvo susijusi su drabužių ir batų klastojimu.
Prancūzijos žvalgyba įsitikinusi, kad Ch. Kouachi 2011 m. taip pat buvo trumpam nuvykęs į Jemeną, tačiau keliavo atskirai nuo brolio. 

Ch. Kouachi tuo metu jau buvo taikomos kontrolės priemonės, nes jis buvo atlikęs įkalinimo bausmę – 2008 m. jis buvo nuteistas už bendradarbiavimą su „al Qaeda“ Irake. Kol kas nėra aišku, kokios kontrolės priemonės buvo jam taikomos. Kartais iš tokių asmenų yra paimami pasai, o kartais pakanka reguliariai lankytis pas atitinkamus pareigūnus. 

Buvęs džihadistas, tapęs dvigubu agentu, dirbančiu Vakarų šalių žvalgybos tarnyboms, Mortenas Stormas patikino, kad kelionės į teroristų rengimo stovyklas – buvo įprasta „al Qaeda“ veiklos dalis Arabijos pusiasalyje, kai išorinių operacijų teroristinėms grupuotėms vadovavo imamas iš JAV Anwaras al Awlaki. Po šių mokymų grįžusiems asmenims buvo nurodoma laikytis atokiau nuo bet kokio radikalumo apraiškų. 

„Anwaras al Awlaki manęs prašė rinkti brolius, t.y. musulmonų teroristus“, - pasakojo M. Stormas. „Tačiau būtina sąlyga buvo švarus pasas ir švari pavardė. Jie neturėjo būti stebimi jokių radarų ar žvalgybos, jais neturėjo domėtis valdžia. Jie turėjo būti visiškai švarūs“, - patikino jis. 

Anwaras al Awaki buvo nužudytas per 2011 m. rugsėjo 30 d. JAV surengtą oro ataką. Įtariama, kad tuo metu S. Kouachi jau buvo grįžęs į Prancūziją.

DELFI primena, kad Prancūzijos saugumo pajėgos penktadienį nukovė du brolius, laikomus atsakingais už žudynes satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje, taip pat vieną jų sąjungininką islamistą po trijų kruvinų išpuolių paženklintų dienų, nusinešusių 17 kitų žmonių gyvybių ir iki pamatų sukrėtusių šią šalį.

Policija tebeieško vienos įtariamosios – vieno iš užpuolikų merginos, praėjus kelioms valandoms po dramatiškų apsiausčių, tapusių 12 žmonių gyvybių trečiadienį Paryžiaus centre nusinešusios tragedijos tęsiniu.

Gerai ginkluoti abu broliai buvo užspeisti miestelyje į šiaurės rytus nuo Paryžiaus, o trečias vyras laikė paėmęs įkaitais išsigandusius pirkėjus košerinio maisto parduotuvėje sostinės rytiniame rajone.

Abiejose vietose temstant aidėjo šūviai ir sprogimai, policijai pradėjus šturmą. Per operaciją pardotuvėje Paryžiuje žuvo keturi žmonės, dar septyni buvo sužeisti, tarp jų trys policininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)