S. Lavrovas trečiadienio vakarą atvyko į Šiaurės Korėją dviejų dienų vizito po kelionės į Pekiną kartu su prezidentu Vladimiru Putinu.

Tikimasi, kad jo susitikimai Pchenjane padės pagrindus būsimam V. Putino vizitui. Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas praėjusį mėnesį pakvietė V. Putiną lankydamasis Rusijos Tolimuosiuose Rytuose.

„Po svarbaus aukščiausiojo lygio susitikimo... galime drąsiai teigti, kad (Rusijos ir Šiaurės Korėjos) santykiai pasiekė kokybiškai naują, strateginį lygį“, – sakė S. Lavrovas Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministrui Choe Son Hui per susitikimą ketvirtadienį.

Išvakarėse, atvykęs į Pchenjaną, jis padėkojo Šiaurės Korėjai už paramą Rusijos vykdomam karui Ukrainoje.

„Labai vertiname jūsų principingą ir nedviprasmišką paramą Rusijos veiksmams, susijusiems su specialia karine operacija Ukrainoje“, – šiuos S. Lavrovo žodžius citavo Rusijos naujienų agentūra RIA.

Rugsėjį įvykęs Kimo ir V. Putino susitikimas pakurstė Vakarų baimę, kad Pchenjanas gali aprūpinti Maskvą ginklais užsitęsusiam karui Ukrainoje.

Penktadienį JAV pranešė, kad ginklų siuntos jau gabenamos, o Šiaurės Korėja pastarosiomis savaitėmis į Rusiją pristatė daugiau kaip 1 000 konteinerių su karine įranga ir amunicija.

Baltųjų rūmų turimais duomenimis, nuo rugsėjo 1 iki spalio 1 dienos jūrų keliu iš Šiaurės Korėjos į Rusiją buvo gabenamas konteinerių krovinys.

Po to tie konteineriai geležinkeliu buvo atgabenti į šaudmenų sandėlį, esantį maždaug už 290 km nuo Ukrainos sienos.

Kritikuoja „pavojingą“ JAV politiką Šiaurės Korėjos atžvilgiu


S. Lavrovas, ketvirtadienį lankydamasis Pchenjane, pavadino JAV politiką Šiaurės Korėjos atžvilgiu „pavojinga“.
Sergejus Lavrovas

„Kaip ir mūsų draugai Šiaurės Korėjoje, esame rimtai susirūpinę dėl Jungtinių Valstijų, Japonijos ir Pietų Korėjos karinio aktyvumo regione suintensyvėjimo ir dėl Vašingtono politikos... mes nepritariame šiai nekonstruktyviai ir pavojingai linijai“, – sakė S. Lavrovas žurnalistams, o jį citavo Rusijos naujienų agentūros.

Tai pasakęs jis pridūrė, kad JAV regione ėmė dislokuoti „strateginę infrastruktūrą, įskaitant branduolinius elementus“, tačiau nepateikė išsamesnių detalių.

Pchenjanui šiemet atlikus rekordinę ginklų bandymų seriją, Seulas ėmėsi stiprinti savo saugumo santykius su tradicinėmis sąjungininkėmis JAV, kartu sudarydamas trišalį gynybos susitarimą, į kurį taip pat įtraukta Japonija.

Seulas ir Vašingtonas surengė bendras karines pratybas, kuriose dalyvavo pažangūs „stealth“ naukintuvai ir JAV strateginės priemonės, o liepos mėnesį, pirmą kartą per kelis dešimtmečius, į Pietų Korėjos uostą atplaukė amerikiečių branduolinis povandeninis laivas.

Bombonešis B-52, galintis nešti branduolinį krovinį, šiuo metu stovi Čiongdžu oro uoste, esančiame maždaug už 100 km į pietus nuo Seulo – tai pirmas kartas, kai bombonešis nusileido šalyje mažiausiai nuo 2000 metų.

Vietos žiniasklaida šią savaitę pranešė, kad bombonešis sekmadienį dalyvaus bendrose JAV, Pietų Korėjos ir Japonijos oro pratybose netoli Korėjos pusiasalio.

Ketvirtadienį S. Lavrovas Pchenjane susitiko su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu, sakoma Maskvos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją