S. Lavrovo vizitas rengiamas tuo metu, kai Vakarai vis labiau būgštauja dėl gilinamų Rusijos ir Šiaurės Korėjos karinių ryšių.

Kremliaus atstovas kiek anksčiau sakė valstybinei naujienų agentūrai TASS, kad Rusijos diplomatijos vadovo dviejų dienų trukmės viešnagės metu dėmesys, be kita ko, bus skiriamas būsimai prezidento Vladimiro Putino kelionei į Šiaurės Korėją.

S. Lavrovas į Šiaurės Korėją atvyko praėjus dienai po to, kai Maskva atmetė JAV įtarimus, kad Šiaurės Korėja pradėjo tiekti Rusijai ginkluotę, skirtą naudoti kare prieš Ukrainą.

Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas praėjusį mėnesį lankėsi Rusijoje ir pakvietė V. Putiną atvykti į jo šalį.

Kim Jong Uno vizitas Vakaruose pakurstė nuogąstavimus, kad Pchenjanas galėtų suteikti Maskvai ginkluotės.

Penktadienį Jungtinės Valstijos pareiškė, kad tiekimas jau prasidėjo ir Šiaurės Korėja pastarosiomis savaitėmis nusiuntė Rusijai daugiau kaip 1 000 konteinerių su karine įranga.

Pchenjanas mainais siekia įvairios karinės pagalbos, įskaitant pažangias technologijas, žurnalistams teigė JAV Nacionalinės saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby.

Nepaisant to, Kremlius antradienį nurodė, kad JAV esą neturi jokių įrodymų, jog vyksta ginklų tiekimas. „Jie apie tai praneša nuolat, nepateikdami jokių įrodymų“, – Rusijos naujienų agentūroms tvirtino Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, paklaustas apie spėjamas ginklų siuntas.

Istorinėms sąjungininkėms Rusijai ir Šiaurės Korėjai šiuo metu taikoma daugybė tarptautinių sankcijų – Maskva jų susilaukė dėl savo karo prieš Ukrainą, o Pchenjanas nubaustas už branduolinių ginklų bandymus.

Šiaurės Korėja, kuri jau anksčiau yra susilaukusi JAV kaltinimų sviedinių tiekimu Rusijos samdinių grupuotei „Wagner“, užsiima masine konvencinių ginklų gamyba ir, kiek žinoma, turi dideles sovietinių karinės paskirties išteklių atsargas.