Užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius įstatymų leidėjams sakė, kad Latvija viena pirmųjų iš Bendrijos valstybių ratifikavo asociacijos sutartis su tomis šalimis ir tai aiškiai rodo Rygos solidarumą su Kijevu dabartinės Ukrainos krizės kontekste.

Asociacijos sutarčių ratifikavimas taip pat yra svarbus žingsnis Latvijai ruošiantis pirmininkavimui Europos Sąjungai ateinančiais metais, pabrėžė šalies diplomatijos vadovas.

„Ši sutartis padės Ukrainai reformų procesuose ir kuriant pagrindą gilesniam bei platesniam politiniam dialogui tarp ES ir Ukrainos, padės Ukrainos ekonomikai pasiekti ES standartus ir ilgainiui integruotis į ES rinką. Šis susitarimas taip pat naudingas Latvijos verslininkams, nes jis pašalina virtinę muitų ir prekybos kliūčių“, – pažymėjo E.Rinkevičius.

Ratifikuodama sutartis su Gruzija ir Moldova, Latvija išreiškė savo aiškų palaikymą tų šalių žengimui integracijos su ES kryptimi, pridūrė ministras.

Asociacijos sutartys numato glaudesnę politinę ir ekonominę integraciją su ES, demokratijos ir rinkos ekonomikos stiprinimą bei gero valdymo praktikos perėmimą tame regione. Asociacijos sutartis laikoma svarbiu minėtų šalių pasiekimu ryšiuose su Bendrija.

Pirmoji ES ir Ukrainos asociacijos sutarties dalis dėl politinio bendradarbiavimo buvo pasirašyta kovo 21 dieną, o susitarimas dėl tvirtos ir visapusiškos laisvosios prekybos erdvės (DCFTA) – birželio 27 dieną.

Latvijos vardu tą sutartį pasirašė premjerė Laimduota Straujuma.

Lietuvos Seimas ES asociacijos sutartis su Ukraina, Moldova ir Gruzija ratifikavo liepos 8 dieną.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)