"Dar anksti apie tai kalbėti, nes turime sekti, kaip kelis ateinančius mėnesius vystysis įvykiai Malyje, ir įvertinti galimą savo dalyvavimą. Taip pat turime numatyti savo potencialius partnerius. Atsižvelgdamas į tai, kad tai bus ES misija, nematau, kodėl Latvija turėtų joje nedalyvauti", - paaiškino A. Pabrikas.

Gynybos ministras mano, kad prieš Latvijai prisijungiant prie karių mokymo misijos turi būti stabilizuota saugumo padėtis Malyje. Šiuo metu Prancūzija bando tai padaryti. A. Pabrikas mano, kad užtikrinti saugumą Malyje pavyks ne anksčiau kaip per šešis mėnesius. Latvijos gynybos ministerijos atstovas sakė, kad šiuo metu svarstomas Latvijos dalyvavimas misijoje Malyje, bet konkretus sprendimas dar nepriimtas.

Naujienų agentūra AFP praneša, kad ES užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį sutarė į Malį siųsti šalies kariuomenę mokysiančius karius, finansuoti Afrikos šalių intervencijos pajėgas bei teikti logistinę ir materialinę, galbūt įskaitant karius, paramą Prancūzijai, kuri kovoja su islamistais Malio sukilėliais.

Apie 500 ES karių mokomoji misija, kuri nevykdys karinių veiksmų, mokys Malio karius armijos valdymo, logistikos, civilių apsaugos ir humanitarinės teisės.