Toks sprendimas buvo priimtas atsižvelgus į sparčiai didėjančią hibridinę grėsmę Latvijos ir Baltarusijos pasienyje: per pastarąją parą buvo užfiksuoti 96 bandymai neteisėtai kirsti sieną.

Latvijos valstybinė sienos apsaugos tarnyba taip pat nurodė, kad išorės sienos apsaugą reikia stiprinti ir todėl, kad Baltarusijos jėgos struktūrų pareigūnai pradėjo aktyviai teikti pagalbą nelegalams.

Šiuo metu pasieniečiai nebeišleidžiami kasmetinių atostogų, o atostogaujantys – atšaukiami.

Latvijos valstybinė sienos apsaugos tarnyba taip pat kreipėsi pagalbos į šalies ginkluotąsias pajėgas ir valstybinę policiją.

„Mes konstatuojame labai didelį pažeidėjų skaičių. Vakar jų buvo 96, šiandien jau 76. Kyla rizika, kad su turimais ištekliais kai kurių pažeidėjų nepavyks sulaikyti. Todėl paskelbiau papildomų Sienos apsaugos tarnybos pajėgų mobilizaciją. Į pagalbą tiems pareigūnams, kurie stengiasi įveikti krizę, siunčiami papildomi pasieniečiai iš kitų ruožų – galima sakyti, iš visos Latvijos. Taip pat kreipiausi į Nacionalines ginkluotąsias pajėgas ir Valstybės policiją dėl papildomos paramos. Jų atsakymas buvo teigiamas“, – antradienį žurnalistams pareiškė Latvijos sienos apsaugos tarnybos vadovas Guntis Pujatas.

Latvijos gynybos ministrė Inara Mūrniecė pareiškė, jog jau įsakė nacionalinėms ginkluotosioms pajėgoms nusiųsti papildomų karių prie Latvijos ir Baltarusijos sienos, kad padėtų kolegoms iš Valstybinės sienos apsaugos tarnybos.

Nuo rugsėjo 5 d. iki spalio 2 d. visoje Latvijoje vyks kompleksiniai nacionalinės gynybos mokymai „Namejs 2023“, kuriuose turėtų dalyvauti daugiau nei 8 500 Latvijos ir sąjungininkų kareivių bei nacionalinių gvardijų karių. Prieš tai rugpjūčio 19–20 dienomis bus surengti Latgalos 3-iosos savanorių brigados pėstininkų taktiniai mokymai. Tai taip pat didina kariškių skaičių regione, pažymėjo gynybos ministrė.

Šiais metais iš Baltarusijos į Latviją neleista patekti 5 799 nelegalams, o 292 asmenys buvo įlesti dėl humanitarinių priežasčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)