Ukrainoje besilankantis Airijos ministras pirmininkas Leo Varadkaras pareiškė, kad nuolat visiems primins Ukrainos stojimo į ES svarbą po to, kai prezidentas Volodymyras Zelenskis jam pasakė, kad šis procesas padėtų sustiprinti karių moralę.

L. Varadkaras sakė, kad Airija remia Ukrainą siūlydama mokymus, taip pat finansinę paramą nemirtinoms medžiagoms ir politinę paramą Ukrainos reikalui.

Spaudos konferencijoje Kyjive L. Varadkaras žurnalistams sakė, kad Airijos, kaip neutralios valstybės ir ne NATO narės, pozicija suteikia pranašumą teigiant, kad Rusijos invazija į Ukrainą buvo agresyvus, imperialistinis išpuolis, o ne ginčas tarp Vakarų ir Rusijos.

L. Varadkaras sakė, kad šiuo „pranašumu“ jis pasinaudojo kalbėdamas su Lotynų Amerikos šalių vadovais apie paramą Ukrainai, ir pažadėjo tą patį padaryti susitikęs su Afrikos šalių vyriausybių vadovais.

Jis toliau sakė: „Mes buvome vieni iš didžiausių ES griežtų sankcijų Rusijai ir Baltarusijai šalininkų, taip pat vieni iš didžiausių rėmėjų, kad Ukraina taptų šalimi kandidate į ES“.

„Kitas žingsnis – kuris, mūsų nuomone, turėtų įvykti iki metų pabaigos – yra derybų pradžia, kad Ukraina galėtų tęsti savo europinį kelią, – tęsė Airijos premjeras. – Vienas dalykas, kurį man pasakė prezidentas [Volodymyras] Zelenskis ir kuris mane tikrai sujaudino, yra tai, kad šis žingsnis išties gali padėti sustiprinti karių, kovojančių fronto linijoje, moralę, nes jie žinotų, kad kovoja už ateitį Europoje ir kad Europa tiki, jog tai yra ir jos ateitis. Aš tikrai tai perduosiu savo kolegoms“.

L. Varadkaras taip pat pranešė, kad trečiadienį paskelbta 5 mln. eurų humanitarinė parama papildė daugiau kaip 100 mln. eurų, kuriuos jau anksčiau skyrė Airija. Šalis taip pat padeda tvarkyti infrastruktūrą, pavyzdžiui, elektros tinklus ir vandens valymo įrangą.

Be to, Airija padeda mokyti Ukrainos karius išminuoti vietoves, kurias V. Zelenskis pavadino savo šalies „prioritetu“, taip pat vykdo mokymus karo medicinos srityje.

Apie 30 Airijos gynybos pajėgų karių dalyvavo mokant Ukrainos karius, kaip išvalyti buvusį mūšio lauką nuo sprogmenų, kai jis atsiduria už fronto linijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją