Rusija mus lenkia penkis–šešis kartus. Tai grupuotė, šiandien dislokuota vien 40-yje aerodromų aplink Ukrainą ir okupuotame Kryme. Be to, jų technologijos kelis kartus geresnės. Jie iš esmės modernizavo lėktuvą Su-27, dabar tai Su-30, taip pat yra Su-35 ir naikintuvas bombonešis Su-34. Tai, kuo šaudo šie lėktuvai, yra nauja grėsmė“, – kalbėjo J. Ihnatas ir pridūrė, kad Rusijos Federacija beveik kasdien paleidžia į Ukrainą maždaug 10 valdomų aviacinių bombų jos lėktuvams nė neįskridus į Ukrainos oro gynybos saugomą zoną.

J. Ihnato teigimu, lėktuvai MiG-29, kuriuos Ukrainai pažadėjo Slovakija ir Lenkija, sustiprina Ukrainos oro pajėgas, bet yra morališkai pasenę ir technologiškai silpnesni. Ukrainai labai reikia keliais etapais modernizuotų naikintuvų F-16, pabrėžė jis.

Pasak J. Ihnato, lėktuvai F-16 yra tokio pat amžiaus kaip ir MiG-29, bet modernizuoti, pakeista pagrindinė įranga, jie turi borto radiolokatorius, galinčius pamatyti toli esančius plataus diapazono ginklus: sparnuotąsias raketas, valdomas raketas, galinčias pataikyti į taikinius ore, ant žemės ir vandens.

„Visa tai yra lėktuvuose F-16. Todėl mums reikia tokių universalių karo lėktuvų. Partnerių mums perduodami lėktuvai MiG-29 to neturi. Šiek tiek modernizuota jų komunikacijos, navigacijos ir draugo ar priešo sistemos, bet tik tiek. Tačiau mes suprantame, jog tai pirmasis žingsnis, ir dėkojame partnerėms už paramą“, – pabrėžė J. Ihnatas.

Apie Ukrainos lakūnų rengimą jis sakė, kad kai kurie pilotai jau baigė mokytis valdyti F-16, bet ne mažiau svarbu parengti techninę dokumentaciją bei F-16 aptarnausiančius inžinierius. Pritaikyti šiems naikintuvams Ukrainos aerodromų infrastruktūrą irgi labai svarbu, pridūrė J. Ihnatas.

Pranešta, kad Lenkija ir Slovakija ketina perduoti Ukrainai 33 lėktuvus MiG-29: 20 jų Kyjivas turi gauti iš Varšuvos, 13 – iš Bratislavos. Manoma, kad Lenkija ir Slovakija jau perdavė Ukrainai keturis lėktuvus MiG-29.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją