Laivybos bendrovės pranešė, kad laivai yra pasirengę įplaukti į Čornomorsko uostą prie Juodosios jūros, šeštadienį socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Ukrainos vicevyriausybės vadovas Oleksandras Kubrakovas. O. Kubrakovas pridūrė, kad uoste jie pakrautų apie 20 000 tonų kviečių, skirtų Afrikos ir Azijos šalims.

Abu laivai – „Resilient Africa“ ir „Aroyat“ plaukioja su Ramiojo vandenyno valstybės Palau vėliava, o jų įgulas sudaro Ukrainos, Turkijos, Azerbaidžano ir Egipto piliečiai, sakoma jo pranešime.

Kada tiksliai tikimasi, kad krovininiai laivai įplauks į Čornomorską, O. Kubrakovas nepatikslino. „Resilient Africa“ jau buvo prie Ukrainos krantų šeštadienio popietę ir atrodė, kad plaukia į netoliese esantį Čornomorsko uostą, tuo tarpu „Aroyat“ atrodė esąs netoli paties uosto, rašoma „MarineTraffic“ stebėjimo svetainėje.

Rusija 2022 metų vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą ir blokuoja Ukrainos Juodosios jūros uostus.

Šis žingsnis kai kuriose srityse sukėlė bado baimę, nes Ukraina yra svarbi grūdų eksportuotoja. JT ir Turkija buvo išsiderėjusios tarptautinį susitarimą, leidusį Ukrainos žemės ūkio produktų eksportui pasiekti pasaulio rinkas iš trijų uostų, įskaitant Čornomorską, tačiau Maskva liepą atsisakė pratęsti susitarimą.

Reaguodama į tai, Kyjivas įkūrė laikiną koridorių per Juodąją jūrą, kuriuo civiliniai laivai gali naudotis, prisiimdami riziką – pasibaigus susitarimui Maskvai pradėjo atakuoti Ukrainos uostų infrastruktūrą.

Penki krovininiai laivai jau pasinaudojo šiuo koridoriumi, kad išvyktų iš Ukrainos uostų, kuriuose kai kurie iš jų buvo įstrigę nuo karo pradžios.

Tačiau jokie civiliniai krovininiai laivai kol kas dar neatplaukė į Ukrainos uostus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)