„Esu įsitikinęs, kad nepaisant viso dabartinio laikotarpio sudėtingumo padėtis Ukrainoje pagerės; Ukraina vystysis teigiamai“, – V.Putinas sakė per susitikimą su vietos pareigūnais, kurį transliavo televizija.

Vladimiras Putinas Kryme
Ukraina „atitols nuo gėdingos praktikos, kurią stebime šiandien – konkrečiai, išorinio valdymo įvedimą ištisoje didžiulėje Europos šalyje, kai svarbiausius postus vyriausybėje ir regionuose užima užsienio piliečiai“, – pridūrė jis.

V.Putinas pridūrė, kad tokia padėtis yra žeminanti Ukrainos žmones.

„Manau, tai yra žeminama Ukrainos žmonėms, – sakė Kremliaus vadovas. – Be abejo, tai bus įvertinta Ukrainos liaudies, o Ukraina atsistos ant kojų ir teigiamai vystysis, kartu su Rusija kurs savo ateitį.“

V.Putinas pridūrė, jog rusai ir ukrainiečiai yra viena tauta, taip pat paminėjo, kad Rusijos Federacijoje ukrainiečiai yra trečioji gausiausia etninė grupė po rusų ir totorių.

„Rusijoje gyvena 5 mln. totorių, o ukrainiečių – 3 mln., neskaitant tų, kurie yra (Rusijoje) laikinai ir kurie yra Ukrainos piliečiai. Tokių pas mus jau apie 3 mln., o didžioji jų dauguma – šaukiamojo amžiaus vyrai“, – pabrėžė prezidentas.

Rusijos ir Ukrainos santykiai itin pašliję dėl Maskvos įvykdytos Krymo aneksijos ir numanomo Kremliaus vaidmens kurstant separatistinį konfliktą Ukrainos rytuose.

Rusija tvirtina, kad Vakarų šalys iniciavo visuomenės protestus, kurie pernai vasarį peraugo į sukilimą, nuvertusį Kremliaus palaikomą Ukrainos prezidentą Viktorą Janukovyčių.

Ukraina gruodį suformavo naują provakarietišką vyriausybę, kurioje esama JAV, Gruzijos ir Lietuvos piliečių.

Ukrainos ekonomikos ministro pareigas eina lietuvis Aivaras Abromavičius, finansų ministre tapusi Natalie Jaresko yra ukrainiečių kilmės Jungtinių Valstijų pilietė, anksčiau dirbusi JAV valstybės departamente.

Ekscentriško būdo Gruzijos eksprezidentas Michailas Saakašvilis, kuriam anksčiau teko kovoti trumpame kare su Rusija, buvo paskirtas vadovauti strategiškai svarbiai Odesos sričiai prie Juodosios jūros.

V.Putinas surengė vyriausybės susitikimą Krymo mieste Jaltoje, kad aptartų stringančią to regiono ekonomikos plėtrą faktinio Maskvos administravimo sąlygomis.

Tam regionui taikomos griežtos Vakarų šalių sankcijos, paveikusios bankų sistemą ir lėmusios užsienio investuotojų pasitraukimą.

Turizmas, kuris yra pagrindinis Krymo ekonomikos pajamų šaltinis, taip pat nusmuko.

V.Putino vizitas Kryme suerzino Kijevą, o Ukrainos prezidentas Petro Porošenka sakė, kad tai yra „iššūkis civilizuotam pasauliui“.

„Tokios kelionės reiškia tolesnį okupuoto Ukrainos pusiasalio militarizavimą ir didesnę jo izoliaciją“, – sakoma P.Porošenkos pranešime, paskelbtame jo oficialioje „Facebook“ paskyroje.