Z.Milanovičius žurnalistams sakė, kad migrantai tebegali būti siunčiami į Kroatiją, tačiau „mano žinutė jai (Serbijai) taip pat yra..., kad jie būtų siunčiami ir į Vengriją, Rumuniją“.

„Mes ne kvailiai, mes matome, ką ji (Serbija) daro“, – sakė jis.

Vengrija uždarė sieną su Serbija rugsėjo 15 dieną, kad užkirstų kelią masiniam nuo karo ir skurdo bėgančių migrantų srautui iš Artimųjų Rytų ir Afrikos šalių.

Tada Serbija nukreipė migrantus į ES priklausančią Kroatiją.

Zagrebas pažadėjo, kad migrantai turės galimybę laisvai keliauti per Kroatiją, tačiau perspėjo, jog gali susitvarkyti tik su keliais tūkstančiais atvykėlių ir pradėjo juos gabenti autobusais ir traukiniais į šiaurę, prie Vengrijos sienos.

Migrantai buvo nukreipti ir į Kroatijos vakarų kaimynę Slovėniją.

Per pastarąsias šešias dienas į Kroatiją atvyko beveik 35 tūkstančiai migrantų, rodo antradienį paskelbti duomenys.

Migrantai ir toliau vežami prie šalies sienų. Per pirmadienį iš Kroatijos išvyko maždaug 5 100 migrantų, beveik visi iš jų – į Vengriją, nurodė vidaus reikalų ministerija.

Serbijos ministras pirmininkas Aleksandras Vučičius antradienį davė Europos Komisijai terminą, per kurį ji turėtų sureaguoti į šį Kroatijos žingsnį, pranešė naujienų agentūra „Beta“.

A.Vučičius pareiškė, kad iki 14 val. (15 val. Lietuvos laiku) ES vykdomoji institucija turi imtis kokių nors veiksmų dėl Kroatijos sprendimo, arba Serbija „apsigins tam tikromis priemonėmis“, sakoma pranešime.

Vėliau antradienį Serbijos premjeras šiuo klausimu šaukia neelinį vyriausybės posėdį.

Po Serbijos ultimatumo Kroatija vėl atidarė savo sieną

Jauniausia Europos Sąjungos (ES) narė Kroatija po savo kaimynės Serbijos ultimatumo vėl atidarė savo sieną. Antradienio popietę per svarbiausią Bajakovo-Batrovčio sienos perėjimo postą E70 kelyje tarp Belgrado ir Zagrebo vėl galėjo judėti sunkvežimiai. Dėl uždarytos sienos jų eilė buvo nusidriekusi 11 km.

Prieš tai Sirijos vyriausybės vadovas Aleksandras Vučičius pagrasino ES ir Kroatijai neįvardytomis „atsakomosiomis priemonėmis“. Premjeras nuostolius savo šalies importui ir eksportui įvertino 20 mln. eurų. Jis teigė neleisiąs, kad Kroatija jo šalį „žemintų ir griautų jos ekonomiką“.

Kroatijos vidaus reikalų ministras Ranko Ostojičius teigė, kad siena bus atidaryta tik tada, kai Serbija sustabdys dešimčių tūkstančių pabėgėlių gabenimą prie sienos su Kroatija. Ar Serbija, kaip reikalauja Zagrebas, nukreipė pabėgėlius per kitas šalis, kol kas nežinoma.