Kardinolas Matteo Maria Zuppi antradienį pradėjo vizitą Rusijoje per pirmąją tokią kelionę nuo 2022 m. vasarį V. Putino pradėtos invazijos į Ukrainą.

Aukšto rango katalikų dvasininkai retai lankosi Maskvoje, ten nėra lankęsis nė vienas popiežius. M. Zuppi kelionė vyksta po kelių savaičių, kai jis Kyjive susitiko su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Labai vertiname Vatikano pastangas ir iniciatyvas ieškant taikaus Ukrainos krizės sprendimo, mes tai sveikiname“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. Pasak jo, M. Zuppi turi surengti derybas su V. Putino patarėju užsienio politikos klausimais Jurijumi Ušakovu.

Vatikano teigimu, M. Zuppi vizito tikslas yra „paskatinti žmoniškumo gestus, kurie gali padėti rasti sprendimą iš dabartinės tragiškos padėties ir būdus pasiekti teisingą taiką“.

M. Zuppi susitikimas su V. Zelenskiu birželio pradžioje baigėsi be pažangos, bet Kyjivas sakė, kad dvasininkas gali padėti grąžinti namo Ukrainos karo belaisvius ir vaikus, per puolimą išvežtus į Rusiją.

67 metų italas kardinolas kilęs iš Šv. Egidijaus katalikų bendruomenės, ji specializuojasi diplomatijos ir taikos pastangose.

Vykstant karui Ukrainoje, popiežius Pranciškus sulaukia ir Kyjivo, ir Maskvos kritikos.

Rusijos Romos katalikų prelatas Nikolajus Dubininas šią savaitę valstybinei žiniasklaidai sakė, kad M. Zuppi „tikėjosi“ susitikti su stačiatikių patriarchu Kirilu, tačiau Rusijos stačiatikių bažnyčia to nepatvirtino. Kirilas karštai palaiko V. Putino karą Ukrainoje, vadina jį šventu.

Ketvirtadienio vakarą M. Zuppi turi dalyvauti mišiose svarbiausioje Maskvos katalikų katedroje. Praėjus beveik tūkstančiui metų po bažnyčių skilimo, Vatikano ir Maskvos dvasiniai santykiai tebėra labai šalti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją