„Labai atidžiai stebėsime šių derybų rezultatus“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas ir pridūrė: „Mums bus įdomu sužinoti, ką aptarė ponas Erdoganas ir ponas Zelenskis. Tai svarbu“.

D. Peskovas sakė, kad Maskva „brangina“ ryšius su Ankara, ir pripažino R. T. Erdogano pastangas tarpininkauti. „Ponas Erdoganas ne kartą dėjo daug pastangų, kad išspręstų įvairias problemas, susijusias su konfliktu Ukrainoje, ir atliko tarpininko vaidmenį“, – sakė Kremliaus atstovas.

D. Peskovas pridūrė, kad Maskva „neatmeta“ prezidento Vladimiro Putino ir R. T. Erdogano derybų.

Anksčiau pranešta, kad V. Zelenskis penktadienį lankysis Stambule ir susitiks su R. T. Erdoganu. Manoma, kad per susitikimą daugiausia dėmesio bus skiriama besibaigiančiam Ukrainos grūdų eksporto per Juodąją jūrą susitarimui bei kitą savaitę vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui.

Pasak analitikų, V. Zelenskis spaus R. T. Erdoganą uždegti žalią šviesą Švedijos narystei NATO prieš liepos 11-12 dienomis Lietuvos sostinėje Vilniuje vyksiantį Aljanso viršūnių susitikimą. Turkija blokuoja Švedijos kandidatūrą dėl ilgai trunkančių nesutarimų dėl tariamai atsainaus Stokholmo požiūrio į šioje Šiaurės šalyje gyvenančius kurdų kovotojus.

Tiek V. Zelenskis, tiek R. T. Erdoganas taip pat nori pratęsti susitarimą su Rusija, pagal kurį Ukrainai karo metu leista per Juodąją jūrą vežti kviečius ir kitus grūdus į pasaulines rinkas. R. T. Erdoganas mėgina pasinaudoti gerais santykiais, kuriuos palaiko tiek su V. Zelenskiu, tiek su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, ir tarpininkauti deryboms užbaigti karą.

Anksčiau Turkija surengė du taikos derybų ratus ir siekia surengti daugiau derybų. Tačiau Vakarų vyriausybės nuogąstauja dėl stiprėjančių NATO narės Turkijos ekonominių ryšių su Rusija ir jos pasipriešinimo Aljanso plėtrai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją