„Dar yra laiko įgyvendinti tą susitarimo dalį, kuri susijusi su mūsų šalimi“, – trečiadienį pareiškė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį cituoja agentūra TASS.

Jis pažymėjo, kad Rusiją liečianti susitarimo dalis kol kas neįgyvendinta, todėl „šiuo metu, deja, nėra pagrindo pratęsti šį susitarimą“. Rusija dar nėra paskelbusi savo sprendimo dėl grūdų susitarimo ateities. „Paskelbsime jį laiku, dar yra laiko“, – teigė D. Peskovas.

Grūdų susitarimo, kuris svarbus ir kovai su badu pasaulyje, galiojimas baigiasi liepos 17 d. Rusija, be kita ko, reikalauja atšaukti sankcijas jos Žemės ūkio bankui. Tačiau tam reikalingas ES valstybių pritarimas, o tai laikoma neįgyvendinamu dalyku. Todėl išeitis būtų antrinės įmonės įsteigimas.

Rusijos užsienio reikalų ministerija dar antradienį teigė, kad, nepaisant ES pasiūlymo dėl antrinės įmonės įsteigimo, nebemato pagrindo tęsti grūdų susitarimą. Kremliaus atstovas D. Peskovas tuo tarpu dabar savo pareiškimu signalizavo, kad susitarimas dėl sutarties pratęsimo yra įmanomas.

Vakarų sankcijas dėl karo prieš Ukrainą patirianti Rusija skundžiasi dideliais ribojimais jos pačios grūdų ir trąšų eksportui. Todėl Rusijos vadovybė jau kelis mėnesis reikalauja JT daugiau pastangų, kad kliūtys eksportui būtų pašalintos.

Rusija po invazijos į Ukrainą praėjusių metų vasarį kelis mėnesius blokavo kaimyninės šalies grūdų eksportą. 2022 m. vasarą, tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms (JT) ir Turkijai, abi karo šalys pasiekė susitarimą, vėl leidusį laivais gabenti ukrainietiškus grūdus. Pastarąjį kartą susitarimas gegužės viduryje buvo pratęstas dar dviem mėnesiams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją