Prieš V. Putino ir Xi Jinpingo antradienio susitikimą Maskvoje Šiaurės Korėja paskelbė pirmą kartą sėkmingai išbandžiusi tarpžemyninę balistinę raketą.

Dėl šio bandymo įtūžęs D. Trumpas suskubo paraginti pagrindinę Šiaurės Korėjos sąjungininkę Kiniją „kartą ir visiems laikams užbaigti šią nesąmonę“.

Kinijos valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad oficialių derybų išvakarėse pirmadienį vakare Kremliuje surengtame uždarame susitikime V. Putinas ir Xi Jinpingas „sutarė drauge siekti tinkamo pusiasalio problemos sureguliavimo dialogo ir derybų keliu“.

Pekinas, artimiausias Šiaurės Korėjos diplomatinis sąjungininkas, ir Maskva ne kartą ragino visas šalis laikytis rimties. D. Trumpas savo ruožtu įspėjo, kad Vašingtono kantrybė dėl Pchenjano sparčiai senka.

Xi Jinpingas ir V. Putinas nepraleido progos dar kartą pasmerkti JAV Didžiausio aukščio oro erdvės gynybos sistemos (Terminal High Altitude Air Defense, THAAD) dislokavimą Pietų Korėjoje.

Kaip pranešė „Xinhua“, abu lyderiai pabrėžė, kad ši sistema, kuri buvo dislokuota siekiant apsaugoti Pietų Korėją nuo Pchenjano grėsmės, kelia pavojų strateginei pusiausvyrai regione.

Kremlius nepateikė jokių detalių, apie ką buvo diskutuota pirmadienį vakare įvykusiame neformaliame Xi Jinpingo ir V. Putino susitikime.

Šiaurės Korėjos problema neabejotinai yra vienas svarbiausių Xi Jinpingo ir V. Putino derybų darbotvarkės klausimų. Tačiau lyderiai taip pat viliasi, kad šis susitikimas paskatins dar glaudesnius prekybinius ir politinius ryšius tarp šalių.

Xi Jinpingo vizito metu numatyta pasirašyti pluoštą milijardų dolerių vertės susitarimų, Maskvai ėmusis aktyvių pastangų suartėti su Kinija po to, kai dėl Ukrainos pašlijo jos santykiai su Vakarais.

Prieš atvykimą į Maskvą sakė Xi Jinpingas sakė, kad šiuo metu Kinijos santykiai su Rusija yra „ kaip niekada geri“, o tarp jo ir V. Putino užsimezgė artima draugystė.

V. Putinas Kremliuje įteikė Xi Jinpingui prestižinį valstybinį apdovanojimą - Šv. Andriejaus ordiną.

Po derybų Maskvoje abu lyderiai vyks į Hamburgą dalyvauti G-20 viršūnių susitikime. Jo kuluaruose turėtų įvykti ir pirmasis V. Putino susitikimas su D. Trumpu.