Naujame vaizdo įraše, kuris buvo parodytas birželio 18 dieną, galima buvo matyti po Rusijos reaktyvinio lėktuvo sparnu pritvirtintus du į kanistrus panašius daiktus. Nepriklausomi aktyvistai patvirtino, kad ant jų esantys kodai – Rusijos kasetinių bombų.

Grupė Rusijos ir Vakarų tinklaraštininkų, žinomų kaip Konfliktų žvalgybos grupė (angl. Conflict Intelligence Team, CIT), teigia, kad vėliau šis reportažas buvo paredaguotas – ginkluotės vaizdas pašalintas, tačiau dar vėliau vėl atstatytas.

Tai, kad Rusijoje gamintos kasetinės bombos naudojamos Sirijos konflikte, dokumentavo nepriklausomi tinklaraštininkai ir žmogaus teisių gynimo grupės, tokios kaip „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“, nors Rusijos kariniai vadovai šiuos teiginius visada neigė.

Kasetinės bombos išsklaido mažo kalibro bombas dideliuose plotuose, o kadangi tos mažo kalibro bombos ne visada sprogsta, jos kelia ilgalaikę grėsmę civiliams gyventojams. Kasetinių bombų naudojimas uždraustas 118 pasaulio šalių, bet ne Rusijoje ir Sirijoje.

Ši filmuota medžiaga parodyta kartu su didesniu RT naujienų pranešimu apie Rusijos gynybos ministro Sergejaus Šoigu apsilankymą Hmeimimo oro bazėje Sirijos šiaurės vakaruose. Rusijos reaktyviniai lėktuvai ir bombonešiai skraido iš šios oro bazės nuo pernai rugsėjo, kai Maskva pradėjo Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgų palaikymo kampaniją.

Viename epizode matyti, kaip naikintuvas „Su-34“ rieda degutbetoniu. Kai vyras, greičiausiai pilotas, ateina po lėktuvo sparnu, po juo matyti du įtaisai su identifikavimo kodais. Šiuos kodus kiek pasistengus galima įskaityti – RBK-500 ZAB 2.5SM. Pasak nepriklausomų stebėtojų, tai padegamosios kasetinės bombos iš Rusijos arsenalo.

Vėliau „YouTube“ įkeltame reportaže epizodas po naikintuvo sparnu buvo praleistas ir iškart pereita prie susitikimo su S. Šoigu. CIT kolektyvas, sulaukę daug dėmesio dėl savo tyrimo, kurį atliko po to kai 2014 metais rytų Ukrainoje buvo numuštas Malaizijos lėktuvas MH370, pirmiausia užfiksavo redaguotą įrašą RT reportaže.

Vis dėlto birželio 20 dieną pilnas vaizdo įrašas, kuriame matoma ginkluotė, buvo atkurtas „YouTube“ ir visur kitur.

Nors tinklaraštininkų komanda apkaltino RT savo pačių vaizdo įrašų cenzūravimu, prie „YouTube“ esančio vaizdo įrašo buvo pridėta pastaba, kad šią dalį redaktorius pašalino „dėl asmeninio saugumo“.

„Niekada nebuvo ketinimų cenzūruoti minėtą vaizdo įrašą, – teigiama pastaboje. – Pakartotinai įvertinus buvo nuspręsta, kad šis kadras nekelia jokio pavojaus; tada jis buvo atkurtas ir dabar pateiktas originalus vaizdo įrašas“.

Rusijos gynybos ministras viešai šios filmuotos medžiagos iki birželio 20 dienos vakaro nekomentavo.

Gynybos ministerijos atstovas spaudai generolas majoras Igoris Konašenkovas gruodžio mėnesį teigė, kad „Rusijos oro bazėje Sirijoje“ nėra „kasetinės amunicijos“.